Maroviću prete smrću

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović dobio je pretnje smrću.

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2004.

10:43

Default images

Kako je za B92 potvrđeno u Marovićevom kabinetu, predsedniku SCG se preti smrću zbog nastojanja da Haškom tribunalu bude izručen Ratko Mladić. "Usudio si se da tražiš Ratka Mladića i zbog toga ćemo unajmiti Legijine ljude kako bi, odvajaču Crne Gore od Srbije, platio glavom. Bićeš smaknut zbog Haga", piše u jednom od pisama koja su stigla na Marovićevu adresu.

Izvor B92 navodi da nije prvi put da na adresu predsednika stižu preteća pisma i da se za sada zna samo to da je pismo stiglo iz inostranstva. Međutim, u Marovićevom kabinetu bilo je nemoguće utvrditi i da li su zbog pretnji pojačane mere bezbednosti.

Marović u sredu boravi u poseti Beču, gde bi s predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i predsednikom Parlamenta Andreasom Kolom razgovarati o procesu pridruživanja SCG evropskim i evroatlantskim integracijama i razvoju bilateralne saradnje, posebno u ekonomskoj oblasti. Austrijska policija sprovodi pojačane mere bezbednosti zbog pretećeg pisma koje je prošle nedelje stiglo na faksove Ambasade SCG i dopisništvo frankfurtskih "Vesti" u Beču.

Osim Marovića, jedan od prvih napadnutih zbog Haškog tribunala bio je ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić. On u izjavi za B92 podseća na detalje tih dogadjaja: "Bilo je uobičajenih telefonskih pretnji i pretnji pismima, koja sam dobijao, a koja su direktno vezana za posao koji obavljam, a posebno su učestale pretnje pošto sam izabran za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom".

Ljajić navodi i da ne može sa sigurnošću tvrditi da te pretnje imaju direktne veze sa poslom oko Haškog tribunala: "Ne mislim da postoji neki antihaški lobi u nekom organizovanom smislu, ili u smislu u kojem je postojao do ubistva premijera Đinđića, ali da postoji klima koja pokušava da se stvara apsolutno postoji i da svi protivnici saradnje sa Haškim tribunalom žele da stvore takav ambijent, koji bi ograničio i limitirao vlast SCG u donošenju odluka, koje podrazumevaju punu saradnju sa Haškim tribunalom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: