DS: Frakcija traži sastanak

Članovi Demokratske stranke koji traže osnivanje frakcije zatražili su sastanak s članovima Predsedništva DS.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2004.

08:30

Default images

U pismu Inicijativnog odbora za formiranje Liberalno-demokratske frakcije predlaže se održavanje sastanka, čija bi tema bila utvrđivanje principa i omogućavanje debate u organima DS o mogućnostima razvoja unutarstranačke demokratije i novih oblika organizovanog delovanja njenih članova.

Sekretar DS Miloš Jevtić potvrdio je FoNetu da je u pisarnicu stranke stiglo pismo Inicijativnog odbora koji je zatražio omogućavanje razvoja unutarstranačke demokratije i da je ono uredno zavedeno u stranačkim dokumentima. "Međutim, Statut DS je jasan, a on ne predviđa postojanje frakcija, pa ta rasprava može imati čisto akademski ton", kaže Jevtić.

Pismo je u ime Inicijativnog odbora potpisao Srećko Pecikoza, koji za B92 kaže da za njega pitanje frakcija nije akademsko, već političko pitanje. "To što Statutom nije predviđena frakcija ne znači i da je zabranjena. Frakcije postoje u svim modernim strankama, članicama Socijalističke internacionale, pa smatramo da i DS, kao vodeća partija 'demokratskog bloka', može sebi da dozvoli formiranje demokratske frakcije u okviru iste stranke. Pogotovo s obzirom na činjenicu da je na Skupštini stranke Čedomir Jovanović dobio veliki broj glasova", kaže on.

Pecikoza napominje i da je uloga Statutarne komisije velika jer je ona ta koja treba da oceni da li je nešto u skladu sa Statutom. On kaže kako se nada da će ta komisija primeniti analogiju, kao u nekim nedavnim slučajevima u DS. Pecikoza očekuje da će sednica Predsedništva biti uskoro održana i da će omogućiti debatu o formiranju frakcije u stranci. "Sigurno je da ćemo se pomiriti s činjenicom da DS i njeno članstvo nisu za formiranje frakcije ako nisu za to da je formiramo, ali tražimo odgovor i od članstva i DS-a, a ne od nekog užeg tela", rekao je on.

Kako B92 saznaje, u ponedeljak uveče su pojedini poslanici DS-a potpisali zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Čedomira Jovanovića. Podpredsednik DS-a Dragan Šutanovac potvrdio je za Radio Beograd 202 da je nekoliko članova te stranke zatražilo pokretanje disciplinskog postupka protiv Čedomira Jovanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: