Tadić podržava Plan Vlade

Izvor: B92

Subota, 06.11.2004.

10:19

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da podržava Plan Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Boris Tadić, koji je u petak bio u poseti jedinicama Vojske SCG i Žandarmerije u Kopnenoj zoni bezbednosti, rekao je i da od međunarodnih predstavnika u regionu očekuje da pomognu u realizaciji tog Plana.

Kako javlja dopisnik B92 Bratislav Ilić, Tadić je rekao da je jedan od ciljeva da se obezbedi decentralizacija. "Prolazni ciljevi su da se obezbedi decentralizacija, da se formiraju opštine sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, da se napravi prekrajanje, odnosno promena granica, tako da bismo mogli da imamo predsednike opština gde Srbi imaju većinu, da se odlukom visokog predstavnika UN ili usvajanjem te odluke u Skupštini Kosova, što je manje verovatno, daju nadležnosti u domenu zdravstva, obrazovanja, zaštite jezika, sudstva na prvostepenom nivou i policije koja bi bila odgovorna predsedniku opština", kazao je Tadić.

Neusvajanje strategije odbrane u Skupštini SCG opasno je po bezbednost zemlje. Dokument koji nas približava partnerstvu za mir ne sme da bude povod za sukob političkih stavova, jer je to državno pitanje, smatra Tadić i dodaje: "Neusvajanje strategije odbrane ugrožava bezbednost ove zemlje. Usvajanje nas lišava jednog bezbednosnog rizika. Veoma je važno koncipirati odbranu na strategijskim osnovama i zato apelujem da se sa kud i kamo većom ozbiljnošću vodi rasprava u Parlamentu i da se strategija odbrane u Parlamentu državne zajednice usvoji."

Pripadnici VSCG ostaće uz administrativnu liniju prema Kosovu, jer to nije državna granica, kazao je Tadić i zaključio da je situacija na jugu Srbije stabilna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: