Potvrđen Plan Vlade o Kosovu

Izvor: B92

Subota, 06.11.2004.

10:08

Default images

Na sastanku najviših državnih funkcionera o Kosovu, potvrđen je plan Vlade o Kosovu i Metohiji.

Na sastanku, koji je inicirao premijer Srbije Vojislav Koštunica, postignuta je saglasnost o tome da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 predstavlja polazište i osnov svih razgovora o rešavanju političke situacije na Kosmetu. Dogovoreno je da okvir za dalje delovanje državnih organa Srbije bude postojeći plan Vlade, a zaključeno je i da u razgovorima o decentralizaciji Kosova i Metohije, punopravno učestvuju predstavnici vlasti u Beogradu i Srba sa Kosmeta.

Šef poslaničke grupe DSS-a, Miloš Aligrudić, rekao je nakon sastanka da je zadovoljan, jer je postignut dogovor oko osnove rešavanja kosovskog problema. "Naš cilj je bio da utvrdimo da li postoji ova bazična osnova koja je dovoljno široka, da srpska strana može da zauzme jako dobru poziciju u svim daljim razgovorima", rekao je Aligrudić.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, izneo je na sastanku predlog da se organizuje međunarodna konferencija o statusu Kosova, ali rasprave o tome nije bilo. Iako su neki očekivali da će na sastanku državni vrh odlučiti i ko će sa srpske strane učestvovati u radu kosovskog parlamenta, šef poslaničke grupe SPS-a, Ivica Dačić kaže  da ni o tome nije razgovarano. "O tome nije bilo reči, zato što je većina onih koji su bili prisutni smatrala da oni ne treba da učestvuju, niti da uzmu mandate u Skupštini, ali o tome nije bilo zaključaka."

Dušan Petrović šef poslaničke grupe Demokratske stranke, rekao je da od svih državnih organa očekuje da učine sve što je u njihovoj moći da se što pre formiraju srpske institucije na Kosovu. Stav DS-a i predsednika Srbije, o ulasku u Skupštinu Kosova, je jasan kaže Petrović. "Predsednik Republike je juče, ili prekjuče, jasno dao svoj stav o tome da u periodu od tri meseca Srbija očekuje da se učine pomaci u institucionalnim oblastima života, odnosno u oblastima policije, sudstva, škola i bolnica i da je utvrđivanje tih pomaka uslov da se srpski poslanici, koji su izabrani na listama, pojave u Skupštini Kosova i Metohije", rekao je Petrović.

Na sastanku su, osim premijera Koštunice, potperdsednika vlade Miroljuba Labusa i šefova svih poslaničkih grupa učestvovali i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, šef diplomatije SCG Vuk Drašković i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

Predsednik Srbije Boris Tadić, iako nije bio prisutan, podržao je stavove tog sastanka, ali je rekao da oni ne predstavljaju ništa novo. "Ne vidim zašto bi se ponovo organizovao sastanak da bi se donosile odluke koje su već ranije donete. Važno je da racionalno koristimo vreme", rekao je Tadić. On je izjavio da je jako važno boriti se da Kosovo ne postane nezavisna država i obezbediti da tamošnje srpsko stanovništvo ne bude životno i egzistencijalno ugroženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: