Hrvati - najstariji narod u Evropi

Izvor: B92

Subota, 18.09.2004.

18:37

Default images

Hrvati su, genetski, najstariji narod u Evropi, otkriće je tima naučnika iz Zagreba.

Tim, na čijem čelu je hrvatski ministar prosvete i nauke Dragan Primorac, došao je do tog saznanja ispitivanjem genetskog obeležja starog više od 200 vekova. U odnosu na Hrvate, prema analizama,  Srbi tog gena imaju više nego duplo manje, zbog čega su različiti od Hrvata koji su, pak, slični Nemcima. Domaći stručnjaci, međutim, navode da su takva naučna tumačenja jednostrana i da mogu da se koriste u dnevno političke svrhe.

U poslednjem broju najtiražnijeg hrvatskog nedeljnika "Nacional" objavljena je priča o slučaju naše, sada već bivše ministarke prosvete, Ljiljane Čolić, uz objašnjenje da je u roku od sedam dana isterala i vratila Darvina u škole. Na naslovnoj strani, međutim, ekskluzivno se najavljuje otkriće tamošnjeg ministra prosvete Dragana Primorca, o tome da su Hrvati najstariji narod u Evropi, s obzirom na istraživanje o procentu prisustva grupe gena, odnosno belega na Y hromozomu. Samo istraživanje obavljeno je na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Mi smo prikupili uzorke krvi između 260 i 270 ispitanika, poprilice istog broja Bošnjaka, Hrvata i Srba, i dobili smo vrlo zanimljive rezultate koji kažu, na primer, da Hrvati koji su ispitivani u Bosni i Hercegovini imaju negde oko 70 odsto tog biljega, koji otprilike dolazi prije 22 do 25 tisuća godina, Bošnjaci oko 48 odsto, a Srbi negde oko 38 odsto", kaže Primorac.

Ministar prosvete Hrvatske tako citira neke svoje kolege koji smatraju da Hrvati ne spadaju u slovenske narode. Primorac, naime,  navodi da visoku učestalost tog gena, osim Hrvata, u Evropi imaju Nemci i Laponci, što objašnjava migracijama. Naime, ispitivanjem se došlo do saznanja da se na našem području nalazio bazen koji je preživeo ledeno doba i odakle se vršila rekolonizacija Evrope, posebno prema istoku i severu. Tim genetičara, međutim,  kaže da i dalje ostaje pitanje genetskih razlika naroda koji žive na ovim prostorima.

"Naši rezultati su pokazali određene razlike. Međutim, da bismo mi pričali da li te razlike imaju etnički bekraund ili regionalni, moramo da uradimo dalja istraživanja", kaže Damir Marjanović, genetičar iz Sarajeva.

Domaći stručnjaci navode, međutim, da je tehnika utvrđivanja porekla izuzetno komplikovana i da je to nemoguće naučno potvrditi samo na jednom činiocu, odnosno markeru, kao što je to uradio tim stručnjaka iz Zagreba i Sarajeva. Oni kažu da se verodostojna rekonstrucija starosti pojedinih naroda može dobiti samo u slučaju kada se uzmu u obzir svi činioci porekla gena.

Evolucioni genetičar Nikola Tucić objašanjava da je područje čitavog Balkana takozvano 'genetsko smetlište' jer su se na njemu ukrštali brojni putevi, a vojske za sobom ostavljale svoje gene. On navodi da se i u Srbiji vrše ispitavanja porekla gena, ali se u obzir uzima više činilaca kako bi se izbegle preuranjene i jednostrane interpretacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: