Srbija u borbi protiv sukoba interesa

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2004.

17:34

Default images

Skupština Srbije izabrala je u utorak četiri člana Republičkog odbora za sprečavanja sukoba interesa.

To telo trebalo bi da kontroliše državne funkcionere da li se pridržavaju zakona koji ih obavezuje da redovno prijavljuju svoju imovinu i  koji ih onemogućava da obavljaju više od jedne funkcije. Imajuću u vidu da slična tela koja su trebalo da budu ključna u borbi protiv korpucije nisu dala rezultate,  postavlja se pitanje zbog čega bi sada bilo drugačije.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus nada se da će odbor za sprečavanje sukoba interesa prekinuti  loš praksu pompeznog fomiranja raznih saveta i komisija  koje nisu dale nikakve rezulte.

"Mislim da je krajnje vreme da se prekine sa lošom praksom iz prošlosti. Ovo bi moralo da funkcioniše, to nije samo pitanje vlade, to je pitanje funkcionisanja demokratskog sistema u Srbiji i verujem da će ova Komisija da funkcioniše. Ona će biti, da tako kažem, pod budnim okom javnosti, a od nje očekujemo da uvek da završnu reč tamo gde postoje neke sumnje. Apsolutno je nužno da ona dobro funkcioniše", kaže Labus.

Glavni urednik nedeljnika "Reporter" Perica Vučinić kaže da sve komisije koje su se borile protiv korupcije je bilo traljavo jer ih je formirala sama Vlada. "Ja jednostavno ne znam kako vladin tim može da kontroliše vladu. To je taj problem koji uopšte nije rešen u stvaranju naših mehanizama za borbu protiv korupcije, pa i sukoba interesa. Naravno, ti timovi treba da budu nezavisni, i sad se postavlja pitanje njihovog finansiranja – nema nezavisnosti bez samostalnih sredstava i samostalnog finansiranja", kaže Vučinić.

Miroljub Labus najavljuje da će javnosti biti uskoro predstavljen spisak funkcionera koji su poštujući zakon podneli ostavke u upravni odborima. Do sada, osim izjave generalnog sekretara  Vlade Dejana Mihajlova da je to bila masovna pojava, nije bilo drugih dokaza. I pored takvih izjava neki od članova vlade su i dalje u Upravnim odborima. Zamenik ministra trgovine Vlajko Senić je u jednom odboru.

"Ja sam član jednog upravnog odbora, predsednik sam Upravnog odbora prokupačkog 'Hisara' i tu sam predstavnik društvenog kapitala, a u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukobu interesa i tumačenju Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, tu ne postoji sukob interesa, tako da sam ostao u upravnom odboru 'Hisara', firme koja u poslednjih nekoliko meseci daje izvanredne rezultate, posle katastrofe u kojoj se našla zahvaljujući prethodnom rukovodstvu – ponovo proizvodi, radi i isplaćuje plate radnicima. Što se tiče Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Komisije koja je formirana, nadam se da će ona raditi taj posao mnogo bolje od komisija koje su ranije postojale, a koje nisu radile svoj posao. Mislim da je pitanje sukoba interesa i borbe protiv korupcije u ovoj državi – pitanje svih pitanja", kaže Senić.

Zakon, inače, predviđa da Odbor može da izriče samo moralne kazne. Ukoliko Odbor bude funkacionisao,  trebalo bi da saznamo da li su i koliko naši političari moralni kad je u pitanju imovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: