Kako prolaze deca hrvatskih branitelja

Izvor: B92, RTL

Nedelja, 22.08.2004.

20:45

Default images

Ministarka branitelja nedavno je izjavila da će Hrvatska finansirati školovanje dece svih hrvatskih zatvorenika u Hagu.

Hrvatska će finansirati školovanje dece haških pritvorenika, bez obzira da li je reč o potencijalnim ili nepravosnažno osuđenim ratnim zločincima. S druge pak strane, mnogi branitelji svoju decu školuju bez ičije pomoći.

Ivan Geljić, branitelj do 1997. godine, iz Volodera, blizu Kutine, boluje od PTSP-a, a država mu gotovo uopšte nije pomogla da se ponovo uključi u život. "I tako dok nisam prošle godine u 6 mjesecu, kako mi to kažemo, puko. Više mi je bilo dosta."Nakon pokušaja samoubistva, Geljić je devet meseci proveo u bolnici. Kaže da mu volju za život daju samo supruga i deca. No, on ih nema čime školovati. "Klinci sad idu svo troje u školu. Škola će počet oni će krenut, a dal će bit kompletni ne znam."Od države su dobili samo jednokratnu pomoć za školovanje dece u iznosu od četiri tisuće kuna. Od tada žive u iščekivanju.

I dok mnogi branitelji, baš poput porodice Geljić, žive na rubu egzistencije, Ministarstvo branitelja plaća školovanje dece hrvatskih zatvorenika u Hagu. Za tu je namenu ove godine iz budžeta izdvojeno 150 hiljada kuna. Odlukom ministarke Kosor iz maja ove godine, Ministarstvo branitelja finansira školovanje 19-oro dece desetorice hrvatskih zatvorenika u Haagu. Među njima i onih nepravosnažno osuđenih za ratne zločine.

"Oni za nas nisu ratni zločinci sve dok to ne bude potvrđeno pravomoćnom sudskom presudom. Dakle to je jedan klasični sudski proces i mi ne možemo spekulirati je li netko ratni zločinac ili nije. Oni u ovom trenutku imaju status optuženika i mislim da ova odluka ministrice uopće nije upitna", kaže državni sekretar Ministarstva branitelja Tomislav Ivić.

Međutim, tako bi država mogla pomagati deci svih onih koji sede u zatvorima. Iako ističe da deca nisu kriva za zločine svojih roditelja, psiholog Mirjana Krizmanić smatra da je takva odluka Jadranke Kosor moralno upitna. "Kad se radi o potencijalnim ili osuđenim ratnim zločincima, ostajem pri tome da djeca nisu kriva. Ali kako su oni mogli pridonijet svojoj domovini kada su optuženi, a neki i osuđeni za djela protiv čovječnosti. Prema tome to je u krajnjoj liniji zločin protiv naše zemlje. Protiv naše zemlje je svatko tko je počinio ratni zločin." I zato bi, kaže, Sabor trebao tačno odrediti načela prema kojima će se odlučiti čiju će decu država školovati.

"E, pa ja mislim da kad se radi o novcima sviju nas, jer se zapravo ta djeca školuju iz poreza, ta bi načela trebala biti čvrsta, obrazložena i pravedna. To ne smatram pravednom odlukom", kaže Mirjana Krizmanić.

Sličnog je mišljenja i branitelj Ivan Geljić: "Ja sam otišao u rat za stvaranje ove naše države, ja sam razmišljao samo kako da obranim ovu zemlju kao i svi drugi generali i branitelji. Međutim, eto, mi mali branitelji... mi mali...makar smo mi veliki koš uvijek."

Drugim rečima, po čemu su oni koji sede u haškom pritvoru - Hrvatsku zadužili više od običnih branitelja, koji su zakinuti samo zato što nisu optuženi ili osuđeni za ratni zločin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: