Pretnje Jevrejima u Hrvatskoj

Izvor: B92

Subota, 17.07.2004.

14:57

Default images

Organizacija "Antijevrejski pokret" uputila je preteća pisma nekolicini građana u Hrvatskoj.

U pismima ova malo poznata organizacija u Hrvatskoj preti likvidacijama zbog obnavljanja potrage za ustaškim zločincima iz vremena Drugog svetskog rata. Pokret su obraća Efraimu Zurofu, predsedniku Centra "Simon Vizental", koji je nedavno pokrenuo potragu za preostalim ustaškim ratnim zločincima u Hrvatskoj pod nazivom "Posljednja šansa".

"Ukoliko i jedan Hrvat bude priveden, zatvoren ili na bilo koji način šikaniran zbog bolesnih jevrejskih ideja, ‘Antijevrejski pokret’ će početi s likvidacijama pripadnika jevrejskog naroda u Hrvatskoj, čija su nam imena i adrese dobro poznate", navodi se u pismu.

Jedan od onih koji je dobio pismo je i Nenad Puhovski, brat predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Žarka Puhovskog, koji je aktivni borac za ljudska prava i prava manjina u Hrvatskoj. Nenad Puhovski je rekao Beti da je slično pismo upućeno na još nekoliko adresa u Zagrebu, navodeći da je među njima i ugledniji član jevrejske zajednice Slavko Goldštajn.

Na pismu se nalazi simbolična žuta nalepnica sa velikim slovom "U", simbolom ustaškog pokreta u nekadašnjoj NDH i natpis "Jevreji van iz Hrvatske".

Upitan zbog čega je upravo on primio pismo, obzirom da nije Jevrejin, Puhovski je odgovorio da je mogući razlog to što je, zajedno sa pokojnim snimateljem Božidarom Kneževićem, snimao dokumentarne filmove o ratnim zločinima u Hrvatskoj tokom rata 1991-95. "Ti su filmovi u delu ekstremne javnosti ocenjeni kao antihrvatski", rekao je Nenad Puhovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: