Londonski klub otpisao 62% duga Srbiji

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2004.

18:22

Default images

Londonski klub poverilaca otpisao je otpisao je 62 odsto duga Srbiji, saopštila je u četvrtak Vlada Srbije.

Dogovor koji je postignut sa tim klubom predviđa smanjenje ukupnih obaveza sa 2,7 milijardi dolara na milijardu i 80 miliona dolara. Kamatna stopa za vraćanje preostalih 38 odsto duga, u prvih pet godina je 3,75 odsto, a od šeste do dvadesete godine iznosi 6,75 odsto.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je za B92 da su guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i on uspeli nakon dva meseca tajnih pregovora da ubede poverioce Londonskog kluba da otpišu 62 odsto oduga. Dinkić navodi da će posle ratifikacije tog dogovora, ukupan dug Srbije biti sveden na 11 milijardi evra, odnosno na 60 odsto društvenog bruto proizvoda. To je jedan od uslova Mastrihtskog sporazuma za ulazak u Evropsku uniju, kaže Dinkić.

"Sporazum sa Londonskim klubom otvara vrata Srbiji za dobijanje kreditnog rejtinga. Kreditni rejting omogućava da kamatne stope u zemlji padnu, što znači jeftinije kredite, i za građane, i za privredu. Konačno smo se svrstali na finasijsku kartu Evrope. To je poslednji veliki dug koji je reprogramiran iz prethodnog perioda. Nakon Pariskog kluba i sređivanja odnosa sa Rusijom, mi smo sada potpuno razrešili naše dužničke odnose sa međunarodnim kreditorima i možemo da se potpuno posvetimo privrednom razvoju u narednom periodu", rekao je Dinkić.

 Mlađan Dinkić, s obzirom na veličinu glavnice koja je otpisana, nije bilo moguće dobiti nižu kamatnu stopu. On podseća da su poverioci londonskog kluba u početku nudili otpis duga od svega 20 odsto, ali upornim pregovorima, došlo se do sadašnjeg iznosa. "Mi smo bili uporni i tražili smo uslove koje možemo da vratimo, a to su uslovi koji su slični uslovima koje smo dobili od Pariskog kluba poverilaca Na kraju, upornost se isplatila. Gospodin Jelašić i ja pregovaramo već dva meseca u najstrožijoj tajnosti sa Londonskim klubom poverilaca. Konačno, prošle nedelje je taj sporauzm postignut, verifikovan je ove nedelje tako što je Odbor kreditora potvrdio da je saglasan sa ovim sporazumom i mi sada idemko na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, tako da bi efektivno Sporazum trebalo da se realizuje od oktobra meseca zamenom starog duga za nove obveznice koje će izdati Republika Srbija", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: