Čolić: Pomiriti mogućnosti i potrebe

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2004.

15:47

Default images

Ministar prosvete je ocenila da uvođenje stranog jezika u prvi razred nije dovoljno efikasno.

Ministar prosvete i sporta Ljiljana Čolić izjavila je da za prve i druge razrede osnovne škole neće biti velikih razlika u predmetima i programu i istakla da je deo udžbenika već odštampan i odobren.

Na pitanje o nastavi stranog jezika, Ljiljana Čolić odgovorila je da uvođenje stranog jezika u prvi razred osnovne škole nije dovoljno efikasno i mnogo košta, i objasnila da bi bilo bolje da se taj novac uloži u sredstva za nastavu od trećeg razreda sa pojačanim fondom časova. Čolićeva je, pored finansijskih razloga, navela da se zbog malog fonda časova, a velikog broja đaka kao i nedovoljno obrazovanog kadra, ministarstvo odlučilo da učenje stranog jezika bude obavezno tek od trećeg razreda osnovne škole: "Mi moramo prosto da pomirimo ono što su naše mogućnosti sa onim što su potrebe našeg društva. Postoji jedna izreka koja kaže – nemoj da trčiš suviše brzo da ne bi prestigao sreću. Znači, bojim se da je to uvođenje stranog jezika u prvi razred osnovne škole u našim uslovima na neki način upravo bilo to da smo se mimoišli sa srećom."

Profesorka Gordana Petričić, koja je radila više od 20 godina sa sedmogodišnjacima, kaže da deca i u tom uzrastu mogu uspešno da uče strane jezike, ali samo ako se steknu određeni uslovi: "Moramo da obezbedimo praksu za nastavnike koji će raditi sa tako malom decom i da budu obučeni za oralni rad sa tako malom decom."

Na pitanje na osnovu čega je Ministarstvo došlo do zaključaka da nije dobro da deca u prvom razredu počnu da uče strani jezik, ministarka prosvete rekla je da je odluka doneta na osnovu osmogodišnjeg istraživanja na uzorku od 17.000 đaka. Ona, međutim, nije odgovorila ko je sproveo istraživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: