Vize za SCG nisu političke prirode

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2004.

21:25

Default images

Ministarstvo inostranih poslova Rumunije saopštilo je da uvodjenje viza za gradjane SCG nije političke prirode, već tehničke.

 Saopštenje MIP Rumunije od utorka je usledilo pošto je pomoćnik ministra spoljnih poslova SCG Dragan Djurović u utorak uručio amabasadoru Rumunije u Beogradu Štefanu Glavanu, notu kojom se rumunska strana obaveštava o uvodjenju viznog režima za gradjane Rumunije.

"Uvodjenje režima viza u odnosu na SCG nema konotaciju političke prirode, već reflektuje želju za harmonizovanjem sa tehničkim normama u procesu pregovora za pridruživanje EU, u kontekstu da je cilj Rumunije da zaključi pregovore sa EU u drugoj polovini 2004. godine", navodi se u saopštenju MIP Rumunije.

U saopštenju se ukazuje da do sada "vlasti iz SCG nisu manifestovale interes u pregovaranju u vezi sa tekstom sporazuma o uvodjenju režima viza".

Ministarstvo spoljnih poslova precizira da u "permanentnoj želji da dodje do rešenja putem pregovora, u duhu tradicionalnih odnosa izmedju dve zemlje, počevši od 2001. godine, Rumunija je odložila tri puta primenu ove mere".

U odluci Vlade Rumunije od 25. juna unilateralno uvodjenje viza od 1. jula obrazloženo je "neangažovanjem vlasti u Beogradu" u pregovorima za sporazum o režimu viza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: