Beograd dobrodošao u Partnerstvo

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2004.

12:10

Default images

Čelinici NATO poručili su sa samita u Istanbulu da s nestrpljenjem očekuju da pozdrave SCG u Partnerstvu za mir.

U saopštenju se navodi da je NATO spreman da pruži pomoć (SCG i BiH) selektivnim uključivanjem u određene aktivnosti Partnerstva za mir i ističe da će svaka zemlja na putu ka tom programu NATO biti procenjivana po sopstvenim zaslugama.

Mi pozivamo vladu SCG da ispuni svoje međunarodne obaveze, posebno u vezi sa saradnjom s Haškim sudom i da pruži svu neophodnu pomoć kako bi obezbedila hapšenje i transfer u Hag optuženih za ratne zločine, dodaje se.

Član Atlanskog saveta, Vladan Živulović, smatra da je do ovakve situacije došlo isključivo zbog nesaradnje SCG sa Haškim Tribunalom. "Dok se nešto ne uradi po pitanju generala Ratka Mladića, naša zemlja će biti crna rupa u Evropi", ocenio je Živulović gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 i dodao da Mladić mora da se uhapsi, ili da se konkretnim akcijama dokaže da on nije u Srbiji: "Ljudi su izgubili strpljenje i digli ruke od nas. I ja mislim da mogu da razumem na neki način, a na neki ne mogu, političare naše da se stalno, da kažem, vade da su izbori, pa ne mogu ništa da urade. S druge strane, mi bi morali da se ponašamo na jedan zapadni način - ja sam to pričao nekoliko puta – kao što to radi SFOR u BiH, kada snimci pokazuju kako oni traže Karadžića, trude se, u saradnji sa našim trupama, bez saradnje, tako i mi moramo nešto da pokažemo. Na žalost, mi se svi zadovoljavamo jednim suvim izjavama naših zvaničnika: nemamo podatke, on nije na našoj teritoriji. Odlično, nije na našoj teritoriji. Ako nismo u stanju da damo dokaze na kojoj je teritoriji, što je jako teško naravno, onda bi bar mogli da pokažemo da se trudimo da ga nađemo."

Čelnici NATO-a u saopštenju sa samita u Istanbulu ističu da snažno prisustvo Kfora na Kosovu ostaje od ključnog značaja za jačanje sigurnosti i unapređenje političkog procesa u pokrajini. Takođe, lideri NATO potrvdili su rešenost da obezbede sigurno, stabilno i multietničko Kosovo na osnovama punog poštovanja i primene Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. NATO oštro osuđuje martovsko nasilje i podvlači da se takve akcije, čiji je cilj podrivanje političkog procesa, neće tolerisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: