Barozo predsednik Evropske Komisije

Izvor: Beta, AFP

Utorak, 29.06.2004.

08:56

Default images

Lideri EU imenovali su portugalskog premijera Žozea Manuela Baroza za novog predsednika Evropske komisije.

 Novi predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Durao Barozo koji će tu dužnost preuzeti 1. novembra prešao je u političkoj karijeri put od studenta maoističkih uverenja, do predsednika konzervativne vlade i zagovornika vojne intervencije u Iraku. Četrdesetosmogodišnji Barozo član je Socijaldemokratske partije čiji je danas lider, od 1980 godine.

Na čelu koalicione vlade on je, uprkos masovnom protivljenju Portugalaca, podržao intervenciju SAD u Iraku, a u razmiricama o tom pitanju unutar EU sukobio se i sa stavovima Francuske i Nemačke.

Kao premijer stekao je reputaciju reformiste, ali i realizatora krajnje nepopularnih mera u cilju smanjivanja budžetskog deficita, uključujući i otpuštanje zaposlenih u javnim službama i izmene zakona o zapošljavanju, kojima su smanjena tradicionalno velika prava radnika u portugalu.

Barozo je po obrazovanju pravnik. Tečno govori francuski, španski i engleski. Oženjen je i ima troje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: