Štrajk upozorenja prosvetara

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2004.

09:51

Default images

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije u utorak je održao štrajk upozorenja.

Od 1755 škola u Srbiji, oko 350 danas je stupilo u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju Vlade Srbije na svoj znatno pogoršan materijalni položaj.

Štrajkom, na koji su pozvali sindikat Nezavisnost i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, prosvetni radnici su upozorili da neće početi novu školsku godinu ukoliko se Vlada do septembra bude oglušila o njihove osnovne zahteve. To su povećanje plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto i potpisivanje kolektivnog ugovora u kome će se jasno definisati pitanje regresa i toplog obroka.  Predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Zdravko Kovač ističe da je neprihvatljivo da se u pogledu povećanja zarada pravi razlIka među budžetskim korisnicima: "Do ovog trenutka nismo imali prilike da razgovaramo ni sa ministrom Dinkićem, a videli smo da su neki zaposleni dobili obećanja i realne povišice poput zaposlenih u zdravstvu. Smatramo da je neprihvatljivo i neprimereno da se jednoj kategoriji budžetskih korisnika znatno povisi zarada, a drugi ostanu na zaradama koje su bile i na početku godine."

Povodom zahteva prosvetara, ministarstvo prosvete reagovalo je saopštenjem u kojem se navodi da se na pomenuti način neće ostvariti zahtevi štrajkača tim pre što je zakazana obustava rada nezakonita. Ministarstvo dodaje da je svesno materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i da smatra da je neophodno ostvariti dijalog svih zaposlenih.

Ministar za rad i zapošljavanje Slobodan Lalović kaže, međutim, da bi svaka odgovorna vlada do septembra, pre nego što počne nova školska godina, trebalo da reši ovaj problem. On je izrazio uverenje da će tako i biti, pre svega kada se ima u vidu izmena koeficijenata zaposlenih u zdravstvu: "Na vladi je konstatovano da moramo da uskladimo zarade i drugim delatnostima i javnim službama, znači i prosveta i socijalna zaštita. Svakako ćemo to uraditi."

Ministar prosvete i sporta Ljiljana Čolić saopštila je da su u jednodnevnoj obustavi rada osnovnih i srednjih škola, na inicijativu tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, učestvovale 154 škole u Srbiji. U saopštenju se navodi da je u Beogradu rad obustavilo 14 škola, što je nešto više od osam odsto od ukupnog broja osnovnih i srednjih škola. Čolić navodi i da su skoro sve škole, koje su se odazvale na poziv za obustavu rada, održavale skraćene časove u trajanju od 30 minuta, kao i maturske i završne ispite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: