Privatni naftaši odustali od blokade

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2004.

13:34

Default images

Privatni naftaši odustali su od blokade rafinerija u Pančevu i Novom Sadu, jer su im Ministarstvo energetike i NIS izašli u susret.

Ministarstvo je u ponedeljak prihvatilo zahtev za povećanje maloprodajne marže – odnosno zahtev da dobit privatnih naftaša iznosi 10 odsto maloprodajne cene nafte. Pomoćnik ministra energetike Slobodan Sokolović naveo je da je takvom odlukom privremeno stavljena van snage Uredba o uslovima prodaje naftnih derivata.

"Ministarstvo je tražilo i preporučilo da se van snage stave odluke generalnog direktora u vezi sa raspodelom marže. To je u tom delu, a u drugom delu da se pristupi potpisibanju ugovora o uslužnoj preradi na osnovu važećih opštih uslova", rekao je Sokolović.

Vladimir Petrović, član Koordinacionog odbora privatnih naftaša, koji je pregovarao sa predstavnicima Vlade, obavestio je prisutne privatnike da će Uredba o cenama derivata nafte biti izmenjena i da će se u toj proceduri rešiti i njihovi zahtevi.

“To znači da se rabat uskraćen prethodnom odlukom se vraća na ranije postojeći rabat danom donošenja, tj. od danas, a da će se u narednoj proceduri izmeniti Uredba i naš zahtev usvojiti u granicama postojećeg zahteva, uz saglasnsot resornih ministarstava energetike, finansija i trgovine”, rekao je Petrović.

Privatni prometnici u ponedeljak ujutro su na prilazima rafinerijama rasporedili stotinak cisterni, nezadovoljni maržama koje je odredio NIS, a zbog kojih ta državna kompanija benzin prodaje po jeftinijim cenama od onih koje sebi mogu da priušte privatni prometnici i zbog čega je promet na privatnim benzinskim pumpama drastično opao.

Predsednik udruženja privatnih prometnika AD Nafta Nebojša Atanacković, za B92 kaže da je NIS postupio upravo suprotno od očekivanja privatnika, odnosno da je smanjio iznos marže, umesto da ga poveća sa dosadašnjih 3 dinara po litri: “Kada je ta marža ustanovljena, cena benzina je bila 36 dinara. Cena je sada 56 dinara, a marža umesto da se poveća sa tri na, recimo, pet dinara, NIS je smanjio na 2,20 dinara. U tu cenu od 2,20 dinara, kolik bi trebalo ostavljati onome ko prodaje benzin na pumpi, mora da se uračuna i prevoz koji sigurno košta jedan dinar, a tu su i isparenja. Takva marža vodi u siguran gubitak”, rekao je Atanacković.

Atanacković dodaje da ni marža od tri dinara po litri nije realan iznos: “Ako se govori o veličini marže, ona po pravilu iznosi između osam i 12 evro-centi, tj. od šest do 10 dinara. Najmanje što tražimo je da ona bude 10 odsto od maloprodajne cene – u slučaju benzina, ona bi bila 5,5 dinara, u slučaju dizela oko četiri dinara. Smatramo da je to izuzetno skromno. To je za 50 odsto manje od marži u našem okruženju”, rekao je Atanacković.

Nova uredba o cenama nafte i naftnih derivata trebalo bi da bude doneta do kraja nedelje. Privatni prometnici najavili su da će, ukoliko Vlada ne ispuni taj deo dogovora, blokirati rafinerije, puteve i otpustiti sve svoje radnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: