Biografija Milorada Lukovića (Ulemeka) - Legije

Izvor: Beta

Nedelja, 02.05.2004.

23:47

Default images

Milorad Luković (Ulemek) - Legija, rođen je 1965. godine u Beogradu, u porodici koja potiče iz sela Pecka sa Korduna u Hrvatskoj. Sredinom 1980-ih je pobegao u Francusku i pristupio Legiji stranaca, u kojoj je proveo sedam godina, ratujući u raznim krajevima sveta - u Čadu, Libiji, Bejrutu, Francuskoj Gvajani, u Persijskom zalivu... U Srbiju se vratio kada je počeo rat, 1992. i priključio se Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, Arkanovim "Tigrovima" i u njihovoj bazi u Erdutu obučavao dobrovoljce za front. Kao jedan od komandanata, sa Arkanom je ratovao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kada je rasformirana Arkanova garda, prešao je u Jedinicu za specijalne operacije Službe državne bezbednosti Srbije, "crvene beretke", a zapovednik JSO je postao početkom 1999. kada je postavljen novi načelnik SDB Radomir Marković umesto smenjenog Jovice Stanišića.

Osumnjičen je za saučesništvo u ubistvu četiri zvaničnika Srpskog pokreta obnove, 3. oktobra 1999. na Ibarskoj magistrali. Tokom rata na Kosovu, bio je komandant JSO i učestvovao u brojnim operacijama.

U aprilu 2001. je smenjen sa mesta komandanta JSO SDB Srbije, a prema pisanju "Večernjih novosti" krajem juna te godine sa porodicom je otišao u Republiku Srpsku. Zbog umešanosti u atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, 12. marta 2003, godine, MUP Srbije je za njim raspisao međunarodnu poternicu.

Oženjen je i ima troje dece, jedno iz prethodnog braka. Nedavno je uzeo prezime svoje supruge - Luković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: