Knežević: Oživljavanje prošlosti i kroz zakon o obrazovanju

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2004.

17:48

Default images

Bivši ministar prosvete Gašo Knežević reagovao je u ponedeljak u "Kažiprstu" Radija B92 na vesti o tome da ministarstvo prosvete radi na izmenama i dopunama Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja o kome bi Vlada trebala da raspravlja ove nedelje, a potom, kako saznajemo - treba da uđe u hitnu skupštinsku proceduru. Prema tvrdnjama Kneževića ovim izmenama ponovo se uvodi centralizacija u prosvetu i vraća se na stanje iz 1992. godine. Sudeći prema nacrtu teksta u koji je imao uvid, Gašo Knežević objašnjava da će osnovna škola trajati osam godina, da se neće nastaviti reforma prvog, drugog i sedmog razreda, kao ni edukacija učitelja - jer se umesto dosadašnjim Centara koji su bili nezavisni od ministarstva osniva Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja: "Što znači da programi usavšavanju nastavnika i programi za napredovanje, odnosno obrazovanje dece, sada su u potpunoj nadležnosti jednog tela koje je administrativno, a ne stručno. I sada će ministar ili ministarski kolegijum odlučivati kakva će sadržina biti programa bilo kojih – istorije, srpskog, matematike, za usavršavanje nastavnika. I šta vi imate? Imate politizaciju, umesto profesionalizacije sistema. To je kukavičje jaje podmetnuto ispod ovog. Ali, još nešto što jako mora da boli naše ljude - ukinut je Centar za decu sa posebnim potrebama. Šta to znači? Znači, da oni smatraju da deca sa posebnim potrebama nemaju posebne potrebe. To je na tragu nečega što je rekao gospodin Protić na jednom televizijskom nastupu. On je rekao: 'Posebne potrebe? Pa, posebne potrebe ima đak Matematičke gimnazije'."

U radu na izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nije konsultovan Prosvetni savet, Prosvetni odbor republičkog parlamenta niti je otvorena javna rasprava. Na osnovu nacrta teksta izmena i dopuna strani jezik se neće učiti od prvog razreda osnovne škole: "Vidim da je ministarka nešto reterirala u poslednjim izjavama. Po prvim njenim izjavama, 27 do 28 % škola u Srbiji je imalo strane jezike. Onda smo mi počeli da pričamo da to nije tačno. Samo 20 škola od 1.800 je tražilo odlaganje. Sada je ona došla do 90 škola od 1.800, a 90 škola od 1.800 je pet odsto, ako ne znaju matematiku. I na tih pet odsto graditi priču o nesposobnosti sistema da edukuju decu, to je besmislena stvar."

Kada je reč o izbornim predmetima veronauka i građansko vaspitanje, učenici će i dalje moći da se opredele, ali u naredne četiri godine neće moći da eventualno promene predmet. Knežević ističe da je u okviru EU doneta Rezolucija koja je postavila ciljeve i principe kojima teži do 2010. godine u obrazovanju i da se izmenama zakona udaljavamo od evropskih standarda. "Mi, zapravo, prisustvujemo jednom oživljavanju prošlosti na razne načine, pa i kroz zakon o obrazovanju. Ja imam utisak kao da su ovaj zakon pisali radikali, a ne DSS ili su to pisali radikalni elementi u DSS-u", smatra Gašo Knežević.

Reagujući na intervju Gaše Kneževića u "Kažiprstu", pomoćnik ministra za osnovno i srednje obrazovanje, Vekeslav Janićijević, izneo je sledeće argumente: "Osnovni razlog za izmenu i dopunu zakona je nemogućnost sprovođenja reforme. Naime, prethodno ministarstvo je na osnovu važećeg zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja imalo tačno predviđene termine za usvajanje posebnih osnova koji nisu ispoštovani i došli smo u situaciju da ne možemo da ispoštujemo te rokove, tj. da nećemo imati početak nastave. To nipošto ne znači da se zaustavlja reforma, reforma se nastavlja ali se stavlja u realne okvire. To znači da će osnovno obrazovanje biti u dva ciklusa, biće devetogodišnje, s tim što se predviđa da se od 2006-2007. uvodi jedan pripremni razred, tzv. nulti razred koji će omogućiti socijalizaciju dece i ostali razredi od prvog do petog, i od petog do osmog, ostvariće se u dva ciklusa."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: