U talasu nasilja zapaljeno 25 pravoslavnih crkava

Izvor: Beta

Petak, 19.03.2004.

15:58

Default images

Na Kosovu je u tri dana nasilja albanskih ekstremista porušeno 25 pravoslavnih crkava i manastira, među kojima su i srednjevekovni spomenici pod zaštitom Uneska, saopštila je u petak uveče Eparhija raško-prizrenska. Tako je broj demoliranih i porušenih crkava od 1999. godine, kada su UNMIK i Kfor preuzeli vlast na Kosovu povećan na više od 130 pravoslavnih svetinja. Od srede 17. marta do petka u ponoć, u Prizrenu su demolirani i zapaljeni saborni hram Bogorodice Ljeviške, Crkva Svetog Spasa, Manastir Sveti arhangeli, iz 14 veka, Crkva Svetog Georgija Runovića iz 15 veka te Saborni hram Svetog velikomučenika Georgija iz 20 veka.

Iz 14 veka je i zapaljeni manastir Devič kod Srbice. U Peći i okolini su zapaljeni Crkva Svetog Jovana Pretece i Krstitelja sa parohijskim domom, Crkva Vavedenja Bogorodice u Belom Polju, Crkva u Brnjaku, kod Bele Crkve u blizini Orahovca i Crkva Svetog Jovana Pretece i Krstitelja u Pećkoj banji. U Đakovici je spaljen hram Uspenja Presvete Bogorodice sa parohijskim domom.

Zapaljena je i Crkva Svetog cara Uroša u Uroševcu. U Kosovu Polju je zapaljena Crkva Svetog Nikole, u selu Bresje Crkva Svete Katarine, u Prištini Crkva Svetog Nikole, u Gnjilanu Crkva Svetog Nikole, u Kosovskoj Mitrovici Crkva Svetog Save. U Kosovskom pomoravlju su uništene Crkva u Vitini, Crkva u Donjoj Slapašnici.

U protekla tri dana zapaljena je crkva Svetog Ilije u Vučitrnu, Crkva Svetog Mihajla u Štimlju, Crkva u Obiliću, Crkva Svetog Lazara u Piskotama kod Đakovice. Zapaljena je i zgrada Bogoslovije Sveti Kirilo i Metodije i Episkopski dvor u Prizrenu.  Eparhija je saopštila da "Albanci uklanjaju ruševine miniranog hrama Svetog Trojice u Đakovici koji je uništen 1999. godine".

Pre izbijanja poslednjeg nasilja albanskih ekstremista, na Kosovu je bilo uništeno ili teško oštećeno 112 hramova i crkava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: