UNMIK razmatra mogućnost evakuacije i uvođenje vojne uprave

Izvor: B92

Petak, 19.03.2004.

19:15

Default images

Generalni sekretar UN Kofi Anan ozbiljno razmatra mogućnost evakuacije osoblja UN van Kosova, mada ne očekuje potpuno izmeštanje, ali je moguće zavođenja jedne vrste vojne uprave, potvrdio je za B92 strani izvor bliazak UNMIK-u koji je insistirao na anonimnosti. Ovu vest javio je u petak uveče BBC pozivajući se na svoje pouzdane izvore. Srbima preti humanitarna katastrofa, a zvaničnik UNMIK sa kojim je razgovarao BBC priznaje grešku misije koja nikada nije dovoljno snažno odgovorila na slične indicije. "Nastavak nasilja na Kosovu tri dana za redom, sa ciljem da se Srbi proteraju, njihova imovina i verski spomenici unište, samo potvrđuje izjave političkih predstavnika srpske zajednice da je u toku etničko čišćenje. Već je jasno da je akcija organizovana i sistematski pripremljena sa ciljem da se stvori kompaktna monoetnička teritorija pogodna za rešenje konačnog statusa odnosno nezavisnosi," rekao je za ovaj program neimenovani zvaničnik UNMIK. "Ovo je sve naša greška jer nikakad nismo dovoljno snažno odgovorili na slične indicije."

Činjenica da visoki zvaničnik UNMIK nije želeo da BBC snimi njegovu izjavu govori da je situacija na Kosovu dramatičnija nego što se predstavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: