Metro i novi most u Beogradu već izvesni

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2004.

15:50

Default images

Direktor direkcije za građevinsko zemljište Beograda, Siniša Nikolić, izjavio je za B92 da je protekle nedelje na sajmu investicija u Kanu, u Francuskoj pregovarao o dolasku velikih hotelskih lanaca u glavni grad. Nikolić kaže da Beogradu nedostaje bar jedan hotel sa pet zvezdica u starom delu grada, i desetak manjih hotela: "Mi smo razgovarali intenzivno sa predstavnicima Hiltona. Oni su zainteresovani, pre svega, da uđu u neki od postojećih hotela i da ga rekonstruišu na nivo svetskih standarda. To su hoteli ‘Jugoslavija’ i ‘Metropol’. Razgovarali smo sa grupacijma Meridijan i Novotel, oni su zainteresovani da grade manje hotele na nekoliko lokacija na Novom Beogradu."

Govoreći o problemu zgrada srušenih u NATO bombardovanju Siniša Nikolić izrazio je nadu da će Vlada Republike Srbije uskoro saopštiti planove za te objekte, s obzirom na to da postoji veći broj zainteresovanih investitora za lokacije.

Nikolić je gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 takođe rekao da su izgradnja metroa i novog mosta preko Save skoro potpuno izvesni i pred realizacijom: "Ovih dana zaključujemo ugovor sa španskom kompanijom Minako koja treba da uradi idejnu studiju i projekat prve linije metroa od Ustaničke ulice do Zemuna i da na leto imamo izbor izvođača za samu izgradnju, tako da na jesen iduće godine možemo da vidimo prve mašine na beogradskim ulicama i nešto od toga pod zemljom. Most je takođe u poodmakloj fazi. Uradili smo jednu ozbiljnu studiju koja nam je pokazala opravdanost izgradnje mosta i njegovu lokaciju. Ovih dana se formira savet koji treba da utvrdi kakav će most da bude i njegov izgled. Napravili smo dogovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, oni su nam poslali pozitivne odgovore i možemo da očekujemo 50 miliona evra od te banke, a drugih 50 miliona evra možemo da izdvojimo iz budžeta. Beograd je spreman da ove godine projektuje most i da sledeće godine počne njegova gradnja."

Nikolić je dodao da je preko 30.000 Beograđana glasalo za jedan od tri predložena rešenja za novi most preko Save, i da je ubedljivo najviše glasova dobilo najskuplje i najgrandioznije arhitektonsko rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: