Sigurna ženska kuća: Srbija je i destinacija trgovine

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.03.2004.

23:05

Default images
Predstavnica "Skloništa - sigurne ženske kuće iz Beograda" Vesna Stanojević izjavila je u ponedeljak uveče da Srbija nije samo zemlja tranzita kada je trgovina ljudima u pitanju već i zemlja destinacije. "Srbija nije samo zemlja tranzita kada je trgovina ljudima u pitanju, kao što se obično misli, ona je i zemlja destinacije. Devojke često dolaze upravo u Srbiju da bi ovde radile, privučene obećanjima o brzoj i dobroj zaradi", kazala je Vesna Stanojević na tribini u Novom Sadu posvećenoj problemima nasilja u porodici. Ona je navela da je kroz "Sklonište" za protekle dve godine prošlo 109 devojaka - žrtava trgovine ljudima, od kojih je 40 poreklom iz Moldavije, a po brojnosti zatim slede Rumunke, Ukrajinke, Ruskinje i Albanke, dok je 13 devojaka iz Srbije, od koji je njih osam iz Vojvodine.

Stanojević je objasnila da se devojke u "Skloništu" zadržavaju u proseku 44 dana i da u poslednje vreme ostaju i duže jer učestvuju u sudskim procesima protiv trgovaca ljudima, poput "slučaja Zarubica". Nakon boravka u "Skloništu", one se vraćaju u zemlju porekla, dok se devojkama iz Srbije pomaže da se reintegrišu u društvo, kazala je Vesna Stanojević. Devojke koje su žrtve trgovine ljudima po pravilu su iz razorenih porodica, u kojima su bile izložene nasilju, incestu, silovanju i sličnim traumama. "Bežeći od takvog života, one upadaju u još veće probleme, odnosno postaju žrtve trgovine ljudima", zaključila je Vesna Stanojević na tribini koju je organizovao Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: