Miladin Veruović: Moj brat Milan i ja smo glineni golubovi

Izvor: Vesti

Ponedeljak, 15.03.2004.

19:55

Default images

Godinu dana posle ubistva premijera Zorana Đinđića, Miladin Veruović, nekadašnji premijerov telohranitelj i brat Milana Veruovića, koji je 12. marta prošle godine ranjen u atentatu, odlučio je da, kako kaže, konačno progovori. “Bolje reći sve i isterati priču do kraja, nego ćutati i postati žrtva saobraćajne nesreće ili nekog samoubistva“, objašnjava Veruović u intervjuu Vestima razloge zbog kojih je progovorio. Moj brat Milan i ja smo kao glineni golubovi, jer oni koji su ubili Đinđića sada prete nama, tvrdi Miladin Veruović.

Miladin Veruović koji je uz ubijenog premijera bio od 1997. godine, nije zasigurno znao ko je Đinđiću podnosio izveštaje o bezbednosti. Pretpostavlja da je to trebalo da rade savetnik za bezbednost ubijenog premijera, Zoran Janjušević i Nenad Milić, tada pomoćnik ministra policije. Veruović navodi da su im posle atentata, na njegova i Milanova pitanja o propustima u obezbeđenju, Janjušević i Milić dali prijateljske savete da to nije njihova priča i da bi trebalo da misle na sebe i svoje porodice. On se pita zašto ih, ukoliko su im ugroženi životi, niko iz MUP-a nije pozvao i to im objasnio i kaže da je bilo propusta u obezbeđenju premijera Đinđića. “O obezbeđenju su odlučivali neki drugi ljudi, neki savetnici, pomoćnici ili načelnici. Iako moj deo posla nije bio da odlučujem o tim stvarima, niti sam to mogao da radim, šefu sam u više navrata predočavao opasnosti u kojima se nalazio i one koje su mogle da se dogode i sve ih je vrlo ozbiljno shvatao. Kada me je pitao šta predlažem, govorio sam mu da svi ti ljudi treba da budu otpušteni, međutim, on je odgovarao da bi onda svi oni bili na ulici i postali opasnost za državu, grad i ljude koji ovde žive“, rekao je Veruović. On kaže da sve to što se radi na suđenju optuženima za ubistvo premijera Đinđića više liči na zataškavanje nego na istragu o ubistvu. Nedavno ubistvo Kuja Kriještorca, svedoka koji je policiji dao opis jednog od atentatora, posledica je Kriještorčevog svedočenja, rekao je Veruović.

“Ja pitam kako je bilo ko mogao da dođe do imena i prezimena tog čoveka, do njegove fotografije i adrese gde živi. Siguran sam da je to upozorenje svim svedocima, a posebno Milanu. Kada kažem Milanu, ne odvajam ni sebe, jer sa njim delim i dobro i zlo. Tvrdim da je Milan u opasnosti i da mu ona preti od mafije koja je imala interes da ubije premijera. Ti koji su ubili Đinđića sada prete Milanu“, rekao je Veruović, koji je posle neuspelog atentata na autoputu ispred hale Limes na Novom Beogradu, uhapsio Dejana Milenkovića Bagzija. On kaže da tada nije znao da se radi na tome da se ubije premijer Đinđić. “Bili smo kao glineni golubovi, kao što smo to i danas. I Milan i ja“, kaže Miladin Veruović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: