EU će postaviti kooridnatora za borbu protiv terorizma

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2004.

23:17

Default images
Evropska unija je preduzela hitne i opsežne mere kako bi se odlučno suprotstavila nasrtaju islamskog fundamentalističkog terorizma na evropski kontinent, pošto se došlo do gotovo sigurnih saznanja da su bombaški napadi u Madridu delo islamskih ekstremista povezanih s Al Kaidom. Evropski diplomatski izvori u Briselu su preneli Beti da su vlade i službe bezbednosti EU došle do gotovo sigurnih saznanja da je smrtonosni napad na Madrid delo marokanskih, saudijskih i drugih islamiskih ekstremista povezanih s mrežom Al Kaida. Ti izvori su, međutim, naglasili da se ne isključuje mogućnost da su vinovnici eksplozija i pogibije dve stotine španskih civila bili na neki način povezani s baskijskom separatističkom grupom ETA. Evropska unija će postaviti i neku vrstu "komesara" za suzbijanje terorističke opasnosti, koji bi direktno odgovarao visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Havijeru Solani. Ministri pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije održaće u petak u Briselu vanredni sastanak posvećen borbi protiv terorizma, a o tom pitanju će šefovi diplomatija evropske petnaestorice idućeg ponedeljka i utorka temeljno raspravljati i usvojiti konkretne korake.

Šefovi država i vlada Unije će, na zasedanju u Briselu, 25. i 26. marta, usvojiti konačan stav o trajnoj, krajnje odlučnoj strategiji bitke protiv islamskog i svakog drugog terorizma. Jedna od važnih stavki u EU, posle 11. septembra 2001. godine, već uveliko primenjenog akcionog plana za borbu protiv globalnog terorizma, jeste saradnja s "trećim zemljama", a posebno sa državama zapadnog Balkana, "koje smatramo partnerima i budućim članicama EU". "Zato od zemalja zapadnog Balkana očekujemo maksimalnu saradnju i doprinos u zajedničkoj borbi protiv terorizma i, s tim zlom povezanim, organizovanim kriminalom", rekao je Beti funkcioner Saveta ministara EU Hesus Karmona. Karmona je dodao da najavljeni dolazak novog srpskog premijera, Vojislava Koštunice, "bez sumnje može i treba da bude i odlična prilika za razgovor o tom zajedničkom, opasnom problemu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: