Krsmanović nije porekao učešće u ubistvu Đinđića

Izvor: SRNA

Ponedeljak, 08.03.2004.

09:14

Default images

U nastavku glavnog pretresa pred Specijalnim sudom u Beogradu u ponedeljak, okrivljeni Dušan Krsmanović nije porekao svoje učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Krsmanović je u iskazu, koji je dao pred policijom i istražnim sudijom u aprilu i maju prošle godine, a u prisustvu svoga advokata Mirka Tripkovića, označio Dušana Spasojevića i Milorada Lukovića Legiju kao inicijatore i planere ubistva premijera Đinđića. On je u iskazu, koji je tokom glavnog pretresa pročitao sudija Marko Kljajević, rekao da je učestvovao u tom ubistvu i da je sve uradio "iz straha od Dušana Spasojevića".

Dušan Krsmanović je detaljno opisao događaje vezane za neuspele pokušaje ubistva Đinđića na Kopaoniku, kod hale "Limes" i na sam dan ubistva, 12. marta prošle godine. On je rekao da je razlog za ubistvo Đinđića, što je čuo od Spasojevića, preuzimanje vlasti, jer je očekivao da će posle toga premijer, kako je rekao, "biti Nebojša Čović, a predsednik Srbije Vojislav Koštunica".

Razlozi su, kako je naveo, i to što je premijer Đinđić najavio borbu protiv organizovanog kriminala, postavljanje specijalnog tužioca, Đinđićeva odluka da Srbe isporučuje Hagu, kao i to što se pojavio svedok saradnik Ljubiša Buha Čume, koji je mogao da raskrinka Dušana Spasojevića i Milorada Lukovića. Govoreći o svom ulasku u ovu kriminalnu grupu 2000. godine, Krsmanović je rekao da nije u Spasojeviću video kriminalca, jer je čuo da on obezbeđuje Mila Đukanovića u vreme poseta Beogradu i da radi za crnogorsku Državnu bezbednost.

Prema njegovim rečima, Spasojević mu je posle 5. oktobra rekao da su Zoran Đinđić i Čedomir Jovanović na njegovoj strani, kao i većina iz DOS-a, te da će dobiti i legitimacije iz DB-a. On je, takođe, naveo da je puška za ubistvo Zorana Đinđića uzeta iz JSO, a da je sa nje izbrisan broj, da je u vreme ubistva bio u Nemanjinoj ulici i da je čuo dva pucnja. Odluku da premijer bude ubijen iz snajpera, prema Krsmanovićevim rečima, doneo je Dušan Spasojević.

Krsmanović veruje da je Spasojević ubijao za državnu bezbednost, jer mu je sam Spasojević rekao da DB ima nameru da "očisti Beograd od kriminalnih grupa" i u sklopu toga je govorio o nekim, do sada, nerazjašnjenim ubistvima kriminalaca u Beogradu. Govorio je i o posetama Čedomira Jovanovića zgradi u Šilerovoj ulici, kao i o susretu Spasojevića sa Acom Tomićem, nekadašnjim šefom vojne bezbednosti.

Suđenje je prekinuto u vreme čitanja iskaza o samom danu atentata 12. marta i biće nastavljeno u utorak.

Prethodno je sud odbio zahtev odbrane da se izvrši novo veštačenje psihičkog stanja optuženog Dušana Krsmanovića, koji je, kada je trebalo da se izjasni o optužnici, rekao da se psihički jako loše oseća i da u ovom trenutku nije u stanju da da izjavu pred sudom. "Ne spavam noćima, tutnji mi u glavi, pišti mi u ušima i dezorijentisan sam, ali se nadam da će mi uskoro biti bolje i da ću moći da dam izjavu sudu", rekao je Krsmanović. Sud je odbio zahtev, jer je Krsmanovićevo psihičko stanje već veštačeno i utvrđeno je da je sposoban da prati suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: