SNV traži od Vlade Srbije da protestuje kod SB UN

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.12.2003.

22:59

Default images
Srpsko-nacionalno veće Kosova i Metohije saopštilo je u ponedeljak da je "najdublje zabrinuto zbog začuđujuće indiferentnog stava vlasti u Beogradu" povodom predsedničkog saopštenja Saveta bezbednosti UN kojim se daje podrška dokumentu "Standardi za Kosovo". Plan u kome se definišu preduslovi za početak pregovora o konačnom statusu Pokrajine nijednom rečju ne pominje suverenitet SCG niti povratak "srpskog personala" na državne granične prelaze i kulturno-istorijske lokacije, ukazuje SNV KiM u saopštenju. Dokument je po oceni SNV isuviše apstraktan i ne sadrži jasne mehanizme provere ostvarenja standarda, posebno u pogledu povratka prognanika i ljudskih prava srpskog naroda, koji se svodi na "nacionalnu manjinu" u sopstvenoj državi.

I pored niza neosporno pozitivnih elemenata, koji se tiču univerzalnih ljudskih i građanskih prava, ovaj plan s pravne tačke gledišta predstavlja još jednu "šarenu lažu" koja treba da omogući nesmetan nastavak formiranja albanske paradržave na suverenoj teritoriji Republike Srbije i državne unije SCG, smatra SNV. Ova organizacija kosovskih Srba apeluje na Vladu Srbije, Ministarski savet SCG i naročito Ministarstvo inostranih poslova da upute hitan zahtev Savetu bezbednosti UN kako bi se revidirali preduslovi za početak pregovora o konačnom statusu i zauzeo jasan stav da pregovora o statusu nema niti može da bude sve dok se ne ispune svi preduslovi već sadržani u Rezoluciji SB 1244.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: