Kalanj: Ima osnova za krivično delo – računarska prevara

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2003.

17:16

Default images

Pet meseci posle glasanja za guvernera Narodne banke Srbije samo su potvrđene sumnje da je izbor Kori Udovički bio nezakonit, jer u skupštinskoj sali nije bilo dovoljno poslanika. Pored predstavnika drugih stranaka, i stručnjaci se slažu u oceni da priznanje u ovom slučaju ne oslobađa od odgovornosti. O zakonskim posledicama zloupotreba prilikom skupštinskog glasanja, advokat Đorđe Kalanj za Radio B92 kaže: "Lično smatram da nema krivične odgovornosti kad je u pitanju postupanje poslanika Nede Arnerić, već se radi više o moralnoj odgovornosti zato što ta neizvesnost traje već duđe vreme. Kad je u pitanju korišćenje kartice za glasanje, smatram da ima osnova za krivično delo – računarska prevara, to je novije krivično delo gde je unošenje ličnih podataka na lažan način dovelo u zabludu lice koje je vršilo prebrojavanje glasova. To je krivično delo iz člana 176. g, Krivičnog zakona Republike Srbije, stav 4, i za to krivično delo je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do dve godine".

Podsećamo da je Otpor svojevremeno podneo krivične prijave protiv svih poslanika, kako bi se utvrdilo ko je izvršio zloupotrebu glasanja. Postupak nije pokrenut, a on je kako podseća advokat Đorđe Kalanj, sledeći: "To je stvar tužioca koji po službenoj dužnosti mora da odluči o krivičnoj prijavi. Ako ima osnovane sumnje da je krivično delo učinjeno, onda mora da inicira i pokretanje krivičnog postupka."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: