Rast cena na malo 0,4 odsto u oktobru

Beograd --

Izvor: Tanjug Srbija
Podeli

Obaćajući se novinarima u Ekonomskom institutu na promociji novog broja Konjunkturnog barometra", prof. dr Nebojša Savić, saopštio je da je stopa rasta cena na malo u oktobru iznosila 0,4 odsto, što je niže od nivoa u prethodna tri meseca i tokom kojeg se stabilizovao na 0,6 odsto. Troškovi života su porasli za 1,3 odsto. Tokom ove godine ukupan rast cena na malo iznosi šest odsto, a troškovi života su 6,1 odsto. Iskazano u odnosu na prosek u prošloj godini, cene na malo su u 2003. godini porasle za 10,5 odsto, a troškovi života za 8,6 odsto. Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru mesecu porasla je za 8,3 odsto.

U oktobru mesecu došlo je i do rasta realnog deviznog kursa dinara, u odnosu na evro. Taj fenomen je poznat kao depresijacija realnog deviznog kursa. Devizne rezerve kojima posluje centralna banka u oktobru su povećane - rast iznosi 197 miliona dolara, dok su devizne rezerve sa kojima posluju komercijalne banke smanjene za 80 miliona dolara, tako da su ukupne devizne rezerve povećane za 116 miliona dolara.

Prati B92 na Viberu

Info

Na današnji dan, 20. oktobar

1740 - Umro je rimsko-nemački car Karlo VI, poslednji muški potomak habsburške dinastije. Nakon uspešno vođenog rata protiv Turske, sklopio je povoljan mir u Požarevcu

Razno petak 20.10. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 45863 idi na stranu