Rast cena na malo 0,4 odsto u oktobru

Izvor: Tanjug Srbija

Obaćajući se novinarima u Ekonomskom institutu na promociji novog broja Konjunkturnog barometra", prof. dr Nebojša Savić, saopštio je da je stopa rasta cena na malo u oktobru iznosila 0,4 odsto, što je niže od nivoa u prethodna tri meseca i tokom kojeg se stabilizovao na 0,6 odsto. Troškovi života su porasli za 1,3 odsto. Tokom ove godine ukupan rast cena na malo iznosi šest odsto, a troškovi života su 6,1 odsto. Iskazano u odnosu na prosek u prošloj godini, cene na malo su u 2003. godini porasle za 10,5 odsto, a troškovi života za 8,6 odsto. Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru mesecu porasla je za 8,3 odsto.

U oktobru mesecu došlo je i do rasta realnog deviznog kursa dinara, u odnosu na evro. Taj fenomen je poznat kao depresijacija realnog deviznog kursa. Devizne rezerve kojima posluje centralna banka u oktobru su povećane - rast iznosi 197 miliona dolara, dok su devizne rezerve sa kojima posluju komercijalne banke smanjene za 80 miliona dolara, tako da su ukupne devizne rezerve povećane za 116 miliona dolara.

Info

Na današnji dan, 27. mart

1625 - Umro je kralj Džejms I Stjuart (James Stuart), prvi monarh koji je od 1603. do smrti vladao i Škotskom i Engleskom i prvi Stjuart na engleskom prestolu.

Razno ponedeljak 27.03. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 43565 idi na stranu