Prva sveska "Etimološkog rečnika srpskog jezika"

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2003.

15:23

Default images

Predstavljanjem prve sveske "Etimološkog rečnika srpskog jezika" Instituta za sprski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti, učinjen je u utorak prvi korak na putu koji će verovatno trajati 30 godina, pošto će se godišnje uraditi, najverovatnije, po jedna sveska, posvećena jednom slovu. Na Tribini u Biblioteci SANU o poduhvatu, koji je pre 20 godina incirao pokojni akademik Pavle Ivić, govorili su, umesto odsutne akademika Irene Grickat-Radulović, koja je urednik tog rečnika, akademik Nikša Stipčević, urednik prve sveske, zatim akademik Ivan Klajn, dopisni član SANU Aleksandar Loma, i prof. dr Mato Pižurica, jedan od recenzenata. Stipčević je preneo poruku Grickat-Radulović da je ovo prvi etimološki rečnik srpskog jezika koji se radi u Srbiji jer, jedini koji postoji, uradio je Petar Skoko u Zagrebu. Prvobitno je zamišljeno da novi rečnik bude dopuna Skokovog, ali je 1998. doneta odluka da to bude Etimološki rečnik srpskog jezika i uradjena je probna Sveska. Grickat-Radulović je ocenila da će novi rečnik biti najminucioznije sastavljen u odnosu na sve druge slovenske etimološke rečnike.

U prvoj Svesci je 500 odrednica i svaka je čitava mala studija o odredjenoj reči, u kojoj se ne daje samo njeno poreklo, veoma često tursko, romansko, madjarsko ili germansko, već i primeri kada je i gde korisćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: