Sahranjen Alija Izetbegović

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2003.

17:20

Default images

Više od 150.000 gradjana Bosne i Hercegovine prisustvovalo je sahrani Aliji Izetbegoviću u Sarajevu, prvom predsedniku predsedništva Bosne i Hercegovine i počasnom predsedniku Stranke demokratske akcije, javlja iz Sarajeva dopisnik Radija B 92 Zoran Žuža.

Na Trgu Bosne i Hercegovine ispred zgrade zajedničkih institucija, tamo gde su 6. aprila 1992. odjeknuli prvi pucnji u Sarajevu, koji su nagovestili početak krvavog rata u Bosni, od Alje Izetbegovića prvi se oprostio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun: “I nebo iznad Bosne plače”, kazao je Ešdaun i naglasio da je Izetbegovića upoznao u avgustu 1992. u Sarajevu, a zadnji put ga video prošlog petka u sarajevskoj bolnici Koševo.

Napominjući da je Izetbegović bio istorijska ličnost i istorijski vođa bosanskih Muslimana, bošnjački član predsedništva Sulejman Tihić, govorio je o detaljima iz Izetbegovićevog života, posebno opisujući vreme pregovora o miru i potpisivanja Dejtonskog sporazuma: “Za vrijeme trajanja agresije, vodio je pregovore o miru i bio prinuđen pregovarati čak i sa ratnim zločincima. U tim okolnostima, pristao je i na teške kompromise, uključujući i postojanje entiteta Republika Srpska, nakon što su ga pritisnule svjetske sile, garantirajući povratak povratnika i sva druga prava”, kazao je Tihć. Bosanski Muslimani i u najtežim trenucima bili su lep primer islama u Evropi, a zahvaljujući Aliji Izetbegoviću, bosanski Srbi i Hrvati nisu imali Srebrenicu i druga ratna stratišta, rekao je Tihić.

Praćen klicanjem Alahu i verskim pesmama, kovčeg sa telom Alije Izetbegovića nošen je kroz Sarajevo do groblja iznad Baš-čaršije, gde je sahranjen uz prisustvo najužih članova porodice, saradnika i ratnih komandanata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: