Miodrag Kostić i policijsko obezbeđenje

Izvor: B92

Petak, 03.10.2003.

17:12

Default images

Informaciju da je novosadski biznismen Miodrag Kostić na insistiranje svog kuma, predsednika vojvođanske skupštine Nenada Čanka, dobio obezbeđenje policije, za sada niko od nadležnih nije direktno ni potvrdio, ali ni demantovao. Prema postojećem zakonu - u nadležnosti MUP-a je da definiše obezbeđenje ličnosti i objekata, a drugim aktima se određuje ko će i kako biti obezbeđen. Nije, dakle, precizno definisano da li obezbeđenje policije mogu dobiti i oni koji nemaju nikakvu državnu funkciju, iako bi bilo logično da npr. ukoliko je to potrebno, biznismeni sami iz svog džepa plaćaju telohranitelje iz privatnih agencija.

U izjavi za B92, na pitanje da li Miodrag Kostić ima obezbeđenje policije, odgovorio portparol novosadskog SUP-a Steva Krstić: "To je vaš zaključak, ne moj".

Prema nezvaničnim informacijama koje je prvobitno objavio "Građanski list", tek nedavno je otkriveno da vlasnika MK Komerca Miodraga Kostića ustvari obezbeđuje telohranitelj iz službe obezbeđenja Nenada Čanka. To je utvrđeno kada se nedaleko od Vrbasa zapalio automobil Miodraga Kostića. Ispostavilo se da je u tim kolima bio i Goran Bjedov, policajac iz službe obezbeđenja Nenada Čanka.

Kada se u obzir uzme i priča koju su prethodno objavili novosadski mediji da je Čanak zamolio Miladina Kostreševića načelnika novosadskog SUP-a da Kostiću dodeli telohranitelja iz redova policije, cela priča dobija na značaju. Čanku je, kako je objavio taj list, načelnik policije objasnio da Kostić, kao osoba koja nema nikakvu državnu funkciju, nema pravo na obezbeđenje iz sastava MUP-a, već samo na telohranitelje iz privatne agencije. Nedugo zatim, Čanak je, kako bi ipak pomogao Kostiću, tražio da se poveća broj policajaca u njegovom službenom obezbeđenju, što je po zakonu i odobreno. O svemu tome, Čanak za B92 kaže: "To su izmišljotine, a evo o čemu se radi. Posle ubistva Zorana Đinđića, kao i kod niza državnih funkcionera, obezbeđivanje moje je prešlo u nadležnost MUP-a i MUP određuje koliko mi treba operativaca i ja ne mogu da tražim više nego što oni misle da mi treba. Znači, oni po svojim operativnim saznanjima procenjuju šta je potrebno za nečiju bezbednost".

A na pitanje kako se dogodilo da se policajac nađe u Kostićevom automobilu, Čanak nije uspeo da nam da uverljiv odgovor: "Pošto nas ima u kabinetu skupštinskom malo, dešava se da jednostavno da ponekad ljudi iz obezbeđenja mogu i kao vozači, kada nisu potrebni u direktnom obezbeđenju, a pošto smo tog dana imali tragediju, poginuo je jedan radnik iz obezbeđenja, trebalo je hitno uraditi nekoliko poslova i tu je pomogao čovek iz našeg kabineta iz MUP-a, a iz mog obezbeđenja. Pošto je g Kostić ovde u funkciji savetnika za ekonomske odnose, pomogao mu je radnik obezbeđenja i to je sve".

Nismo, dakle, dobili direktan odgovor od Nenada Čanka na pitanje da li je insistirao na tome da Miodrag Kostić dobije obezbeđenje policije, ali ste zato čuli novu informaciju da je Kostić, zapravo, savetnik za ekonomiju vojvođanske skupštine.

Čanak, ipak, tvrdi da je priča o policijskom obezbeđenju Miodraga Kostića lansirana samo iz jednog razloga - da bi se, kako kaže, dokazale nekakve zloupotrebe kojih nema: "Ceo tak pokušaj da se nešto uradi je izmišljen, preduvan u pokušajima da se pronađu nekakve zloupotrebe ili šta ti ja znam, da postoji bilo kakav zahtev da se Miodragu Kostiću ili bilo kome dodeli policijsko obezbeđenje. On bi morao biti pismen, taj čovek bi morao da dobije raspored na takvo radno mesto, a svega toga, naravno, nema".

Na vrlo konkretno pitanje - da li je Miodragu Kostiću odobreno obezbeđenje policije, portparol SUP-a Novi Sad Steva Krstić dao je zanimljiv, ali ne i konkretan odgovor: "Koliko je meni poznato, g. Kostić nema zvanično obezbeđenje policije, nema zvaničnog pripadnika policije".Vlasnik MK Komerca Miodrag Kotić nije želeo za Radio B92 da komentariše informacije koje su se pojavile u medijima da ga obezbeđuju pripadnici policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: