Vegel: Rukovodioci kompromitovali ideju autonomije

Izvor: B92

Subota, 30.08.2003.

11:25

Default images

Vojvođanski književnik Laslo Vegel izjavio je da su pokrajinski rukovodioci kompromitovali samu ideju autonomije Vojvodine. "Problem je u tome što model vojvođanske autonomije i njegovi zagovornici i njegovi protivnici vide u autonomiji jednopartijskog sistema. Autonomaši u Vojvodini su u politici autonomaši, a u kulturi su turisti", rekao je Vegel za novosadski "Građanski list".

Naveo je da su pokrajinski rukovodioci upravne odbore javnih institucija popunili isključivo partijskim kadrom, što pokazuje da nisu uspeli da se odreknu partijske države. Vegel je kritikovao i lidere partija nacionalnih manjina u Srbiji i zapitao kako je moguće da su se u celom regionu menjale vlade, a jedino su "vladajući manjinski bosovi ostali večni".

Prema njegovim rečima, nacionalni saveti manjina u Srbiji su birani po antidemokratskim principima, pa se manjinska politika svodi na "begovsku politiku", odnosno na logiku upravljanja feudalnim posedom. Ocenio je da u društvu u Srbiji vlada konfuzija iz koje se rađaju politička histerija, privredna kriza, moralna erozija, kulturni nihilizam i reciklirani nacionalizam. "Ne smemo zaboraviti da je Milošević u Srbiji prihvaćen plebiscitarno, a da je eliminisan iz kontradiktornih razloga: ruralni nacionalisti ga još nazivaju Vukom Brankovićem, a demokratski nacionalisti se ne odriču njegovih ideja, već imaju primedbe na način njihove realizacije", kazao je Vegel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: