Obeležen Međunarodni dan nestalih u Beogradu

Izvor: B92

Subota, 30.08.2003.

13:19

Default images

Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih lica sa Kosova obeležilo je u subotu na beogradskom Trgu Republike 30. avgust - Medjunarodni dan nestalih. Pred oko 200 okupljenih gradjana, član udruženja Verica Tomanović rekla je da je od 1.303 lica, 150 odmah ubijeno, 364 je oslobodjeno ili pobeglo, a još se traga za njih 789.

Tomanović je iznela zahteve porodica da se u potpunosti poštuje Ženevska konvencija o ljudskim pravima i da se pre svih razgovora o definisanju institucija na Kosovu i Metohiji brzo i efikasno reši pitanje nestalih i kidnapovanih: "Želimo da rešavanje sudbina kidnapovanih i nestalih bude prioritetno pitanje u svim budućim pregovorima. Uzalud naše porodice već četiri-pet godina tragaju za istinom. Obaraćamo se danas, povodom ovog tužnog i za naše porodice veoma bolnog dana, da se otvore arhivi i svi dosijei. Da se pronađu i imenuju kidnaperi", kazala je Tomanović.

Prema njenim rečima, delegacija tog udruženja boravila je u uspešnoj poseti SAD-u, gde je razgovarala sa predsednikom Helsinškog odbora za ljudska prava Kristiforom Smitom. "Vidno potrešen i iznenađen našom pričom, on (Smit) je zakazao vanredno zasedanje Odbora za ljudska prava američkog konresa, a posle našeg svedočenja rekao je da će ovaj problem ući u proceduru kongresa tokom septembra", kazala je Tomanović.

Ovaj skup na Trgu Republike obeležio je i incident, koji se dogodio nakon što je nekoliko okupljenih pokušalo da sa Trga otera predsednicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, obraćajući joj se pogrdnim izrazima i nazivajući je "izdajicom".

Nakon što su, prema njenim rečima, dvojica prisutnih pokušali fizički da nasrnu na nju, ona je jednog od njih uhvatila za ruku i ošamarila. Reporter B92 je atmosferu koja je pratila ovaj dogadjaj, nakon što je predsednik novoosnovanog Udruženja kidnapovanih i ubijenih, Simo Spasić opomenuo prisutne da ne učine ništa nažao Nataši Kandić: "Što je Nataša Kandić danas došla posle pet-šest godina neka je njoj na duši i na savesti. Nemojte bilo šta da preduzmete, da je, ne daj Bože, opsujete ili pljujete, ona će da iskoristi našu tragediju i kazaće da su to stradalnici iz udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih", kazao je Spasić.

Nataša Kandić je o incidentu rekla sledeće: "Oni su tražili da ja odem, onda su odmah počeli rečima: vi branite Šiptare, vi branite sve druge, vi ste srpski izdajnik. To nikad nisam videla da ti stari mogu da budu agresivni. Jedan me je vukao i na kraju sam ga uhvatila za ruku i dobro ošamarila, zato što je to sramota da neko tako star ko ima i decu i unuke, fizički nasrće na one koji su slabiji. Onda sam mu lepo vratila to što me je vukao, ošamarila i mislim da je to bilo dobro za njega, da je to bila dobra lekcija. Odmah je sagao glavu i više ništa nije rekao". 

Beogradska policija saopštila je da će protiv predsednice Fonda za humanitarno pravo podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog njenog ponašanja na skupu na Trgu Republike. U saopštenju policije navodi se da je Kandić ošamarila Nikolu Popovića iz Peći. "Policija je, štiteći je, jer je nastavila da vredja prisutne, odvela gospodju Kandić na stranu. Pošto su je zamolili da se legitimiše, ona je to odbila, nazivajući ih 'Miloševićevom policijom', i zahtevajući da "se njoj daju identiteti učesnika skupa", navodi se u saopštenju MUP-a.

Nataša Kandić u izjavi za Radio B92 kaže da ništa drugo nije ni očekivala od policije: "Naravno da takva policija je prihvatila sve to sa velikim zadovoljstvom, a onda iza toga rade ono što uvek rade, a to je netačno prikazivanje stvari i jednostavno oni uvek lažu. Toj policiji se ne može verovati dokle god se ne napravi takva reforma policije, da u njoj rade oni koji će znati šta je poštovanje ljudskog dostojanstva. To je policija koja ne reaguje, nego se smeška i raduje se kada vidi situaciju da se prstom ukazuje na srpske izdajnike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: