Međunarodni dan nestalih

Izvor: B92

Subota, 30.08.2003.

11:13

Default images

U subotu je Međunarodni dan nestalih, koji se obeležava od 1992. godine, kada je takav predlog UN podnela Federacija udruženja porodica zarobljenih, nasilno odvedenih i nestalih Latinske Amerike, zajedno sa sa udruženjima iz Azije i Afrike. Udruženja nestalih u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije uključila su se u obeležavanje ovog datuma prošle godine.

Regionalni koordinator Međunarodne komisije za nestala lica Alma Mašić rekla je u razgovoru za Radio B92 da je u ovim ratovima nestalo 40.000 ljudi. Od toga najviše u BiH, gde i deluje najveći broj od ukupno 70.000 udruženja.

U rasvetljavanju sudbine nestalih najveći problem predstaljaju informacije o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, ističe Alma Mašić: "Ono što je jedan od najvećih problema s kojim se svi relevatni faktori suočavaju je nedostatak pravih, realnih informacija o potencijalnim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica. Što se tiče procesa ekshumacije, tu nema problema. Sve vlade u regiji su potpisale memorandum o sardnji i takođe je dogovoreno da prilikom ekshumacija na teritoriji druge države članovi komisije iz drugih država su svakako prisutni na ekshumacijama, vrše monitoring pored predstavnika međunarodne zajednice".

Predsednik Udruženja roditelja zarobljenih i nestalih u SCG Radivoje Simović optužio je, međutim, Hrvatsku da odbija da uđe u zajednički sistem laboratorija za DNK analizu, kako bi, prema njegovoj oceni, zataškala broj ubijenih srpskih civila u akcijama "Oluja" i "Bljesak": "Porodice se uglavnom nalaze u SCG, trećim zemljama, nešto u BIH i od njih je moguće uzeti uzorke krvi. Međutim, uzorci kostiju se nalaze na prostoru BiH i Hrvatske. U Zagrebu i Osijeku se nalazi blizu 700 ekshumiranih tijela koji se vode kao NN. Hrvatska, i pored toga što je uzela uglavnom sve uzorke krvi od svojih porodica, izvršila identifikacije i DNK, tih 700 tijela do danas nije uspjela da identifikuje".

Predsednica udruženja iz Vukovara Ružica Spasić ukazala je na činjenicu da ove godine nije izvršena nijedna ekshumacija u Hrvatskoj i za to optužila i vlasti u SCG rekavši da nikada nisu izvršili pritisak na hrvatsku stranu: "Mada smo mi više puta apelovali i na jugoslovensku komisiju, a i na ured g. Grujića, Ured za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske da počnu sa ekshumacijama, njihov odgovor jeste da nemaju kuda sa telima koja bi ekshumirali, jer nisu izvršene identifikacije posmrtnih ostataka iz Knina, Korenice i Gračaca. Postoji veliki broj pojedinačnih grobnica i masovnih grobnica, veliki broj neobilježenih grobnica, a kada će to doći na red, kada će se neko zainteresirati za te ljude koji su sahranjeni, zaista bi trebalo upitati neko pri državnim vlastima".

Članovi novoosnovanog Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca od 1998. godine na Kosovu i Metohiji najavili su da će od državnih organa zatražiti da objave spisak svih nestalih i ubijenih."Svi zločinci moraju da izadju pred lice pravde", istakli su osnivači ovog udruženja Dragan Prljević i Saša Ristanović. "Ja sam svoju otetu majku preuzeo. Veliki je broj porodica koji su preuzeli svoje", kaže Prljević. "U našoj opštini ima ukupno 13 kidnapovanih, od toga 5 ubijenih. Meni su 17. juna 1999. godine kidnapovali oca i od tada nisam ništa znao do prošle godine kada su mi javili da je urađena DNK analiza. Cilj našeg udruženja je da alarmiramo međunarodnu zajednicu da zločinci budu uhapšeni, želimo da svi odgovaraju za svoje zločine, i Srbi i ALbanci i Hrvati i Muslimani", kaže Ristanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: