Čović: Srbija za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca

Izvor: Beta

Sreda, 27.08.2003.

14:07

Default images

Vlasti u Beogradu zalažu se za "istorijsko pomirenje" Srba i Albanaca na Kosovu, izjavio je u sredu potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra deklaracija o Pokrajini. "Ako danas usvojimo deklaraciju o Kosovu i Metohiji, ovakvu kakva je napisana, možemo objasniti celom svetu da su se najodgovorniji ljudi države i crkve složili oko principa borbe za multietničko, multikonfesionalno i multikulturno Kosovo", rekao je Čović.

Na Kosovu i Metohiji sudarila su se, po Čovićevoj oceni, dva prava - albansko etničko i srpsko istorijsko pravo. "Smirenje će u Pokrajinu doći samo sa pomirenjem ta dva prava. To znači da mora biti poražena svaka maksimalistička politika - bez obzira da li je srpska ili albanska", rekao je on. "Nemamo mogućnost da bez kazne koju će nam odrediti istorija budemo samo emocionalni, ili samo racionalni. Moramo biti odgovorni prema precima i prema potomcima", kazao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: