Otpor: Izvozom šećera stečena imovina od 110 miliona evra

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2003.

16:54

Default images

Više od dva meseca nakon što je nekadašnji direktor Uprave carina Vladan Begović smenjen sa te funkcije, na konferenciji za novinare Narodnog pokreta Otpor saopšteno je u sredu da je ta smena rezultat tvrdnji tadašnjeg direktora carine da su postojale "dvojne fakture" tokom afere oko izvoza šećera. Toj konferenciji za novinare prisustvovao je i sam Begović, koji te tvrdnje nije porekao.

Podsetimo, sredinom maja, Begović je u emisiji "Kažiprst" Radija B92 rekao da svoj odlazak sa mesta direktora Carine "ne doživljava kao smenu", te da odlazi jer je "zaista umoran". Slično obrazloženje za njegovu smenu tada je dao i ministar finansija Božidar Đelić.

Ipak, aktivista Otpora Branimir Nikolić, govoreći o aferi oko izvoza šećera, izneo je drugačije tvrdnje vezane za odlazak Vladan Begovića sa mesta direktora Uprave carina. "G. Vladan Begović je, čim je spomenuo da zna za dvojne fakture kod tržišne inspekcije, naprasno smenjen. Vlada je imala dovoljno vremena, i policija i tužilaštvo, da odrade kompletno tu aferu, međutim, to njih nije interesovalo, jer su morali zaštiti g. Miodraga Kostića, svog bivšeg finansijera, možda i sadašnjeg", rekao je Nikolić.

Sam Begović, pak, ovako vidi sebe i svoju smenu: "Ne smatram se žrtvom te afere. Ja, kao državni činovnik, svoj posao radim tako da posledice ne zavise do moje volje. Nastaviću da radim i dalje onako kako smatram da bi trebalo, štiteći državni i društveni interes".

Begović je, međutim, naveo i da je tokom afere crnogorska policija otkrila da je šećer u Crnoj Gori bio samo fiktivno, odnosno, da bi se izbegle naplate carina u Srbiji. On je naveo i da postoji sumnja da se radi o "mnogo većim količinama šećera" nego što se u javnosti tvrdi. "To je uočeni problem – roba se prijavljivala kao šećer u tranzitu od subotičke carinarnice za Crnu Goru, a nama su kolege iz Crne Gore potvrđivale da je roba stigla i da je carinjena, ali smo imali razloge za sumnju da je roba ostala ovde. Mislim da je osnovno pitanje gde je taj šećer završio, da li ponovo izvežen ili plasiran na naše tržište, ali stoji činjenica da nisu naplaćene carinske dažbine", rekao je Begović.

S druge strane, u Otporu tvrde i da je, prema podacima kojima raspolažu, za dve i po godine izvozom šećera nezakonito zarađena imovina u iznosu od 110 miliona evra. Aktivista tog pokreta Branimir Nikolić je novinarima rekao i da mu je neko, nakon iznošenja pojedinosti iz ove afere u javnost, tokom noći "upao i ispreturao stan". Nikolić je izneo i nove tvrdnje vezane za aferu sa šećerom, a u koju je, kako tvrdi, umešan biznismen Miodrag Kostić: "Treba da znate da šećerna afera počinje početkom 90-tih godina kada g. Kostić, zajedno sa Jovicom Stanišićem, organizuje uvoz koksa. To je bila trampa 'kanarinac za žirafu', takvi su bili kompenazacioni poslovi. G. Kostić je na taj način stekao enormnu imovinu. Ko je u ono vreme mogao da trguje koksom? Samo onaj ko je radio pod patronatom državne bezbednosti. Svi imaju podatke o tome, a i policija iz tog doba. Pomagao im je g. Nenad Opačić, on je upadao u te aranžmane, pomagao kad god je trebalo".Otpor je najavio i da će, ukoliko Vlada Srbije ne preduzme ništa u vraćanju "nezakonito stečene imovine" tokom afere sa šećerom, "stati na čelo svih poljoprivrednih proizvođača u Vojvodini" i započeti u petak "sa štrajkovima i demonstracijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: