Suđenje glavnom uredniku i novinarki NIN

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2003.

11:22

Default images

U nastavku suđenja glavnom i odgovornom uredniku NIN-a Slobodanu Reljiću i novinarki ovog nedeljnika Marijani Milosavljević po tužbi sekretara Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimira Popovića, u ponedeljak su saslušani i tužilac i tuženi, a sledeće ročište, na kome bi trebalo da bude izrečena i presuda, zakazano je za 4. septembar.

U svom iskazu pred sudom Popović je tvrdio da je NIN posle 10. aprila počeo kampanju protiv njega sa ciljem da odbrani uhapšene savetnike Vojislava Koštunice, Radeta Bulatovića i Acu Tomića, kao i novinare koji su pisali negativno o ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću. Sekretar vladinog biroa za komunikacije okarakterisao je te tekstove kao naručeno novinarstvo i ustvrdio da kolegijum NIN-a čine Koštuničini kućni prijatelji. On je ocenio da članci nisu napad na njega lično, već na informacije koje je iznosio na brifinzima tokom vanrednog stanja. O svom statusu u vladi Popović je rekao da dva meseca faktički nije radio kao sekretar Biroa za komunikacije zbog bolovanja i da se na to mesto vratio krajem novembra prošle godine, o čemu je potpredsednik Vlade Žarko Korać obavestio urednike medija na sastanku 15. marta.

Urednik NIN-a Slobodan Reljić rekao je da interesovanje javnosti za odredjene teme ne može da se naziva hajkom i istakao da Koraćeva izjava nije do kraja objasnila interesovanje javnosti za status Popovića. Posle suđenja Reljić je današnje ročište opisao sledećim rečima: "To je u stvari bilo onako kako je Srbija videla Bebu u onoj emisiji RTS-a. Sve se pokušava pritiscima, vikanjem, pretnjama, nipodaštavanjem činjenica. Za njega ništa nije tačno, ništa nije lažno, upada u reč, čovek koji pokušava da svojim temperamentom ustanovi kao neku pravdu u Srbiji", kazao je Reljić.

U jednom trenutku u toku sudjenja, dok je izjavu davala Marijana Milosavljević i dok su uglas pričali advokati i sudija, Reljić se obratio sudu rekavši da mu je Popović opsovao majku, ali je sekretar Biroa za komunikacije rekao da je to laž i da Reljić izmišlja. Na insistiranje advokata, i jedna i druga izjava ušle su u zapisnik.

Posle suđenja Popovićev branilac Vlado Pavićević rekao je da ne želi da prejudicira odluku suda da se to ne bi ocenilo kao pritisak: "Ono što je interesantno jeste da od brojnih svedoka, domaćih državljana koji su eventualno mogli da svedoče u korist tužene strane, nisu predložili ni jednog, nego su predložili američkog ambasadora. Mi smo bili protiv toga, tražeći da se izjave američkog ambasadora koje su objavljene kod tuženog, odnosno u NIN-u prezentiraju danas sudu, ali one nisu prezentirane, odnosno tužena strana nije donela čak ni izjavu američkog ambasadora", kazao je Pavićević.

Advokat NIN-a Slobodan Šoškić branio je svoje klijente tvrdnjom da u tekstovima koji se navode u tužbi nema informacija i činjeničnih tvrđenja i da zbog toga nema ni materijalne štete, o kojoj govori Vladimir Popović. Šoškić je njegove optužbe ocenio kao nategnute kvalifikacije koje su izraz autoritarne svesti i načina razmišljanja nespojivog s demokratskim principima: "Ja sam i danas podsetio sud na njegovu izjavu koju je dao RTS-u u intervjuu, da je njegov motiv za podnošenje ovakvih tužbi, ućutkivanje novinara i njegova želja da se ućutkaju kažnjavanjem, a ne njegova potreba za novčanim dosuđivanjem određenih iznosa postigne neku moralnu satisfakciju za pretrpljene duševne bolove i patnje", rekao je Šoškić.

Podsećamo da je Vladimir Popović zbog tekstova "Beba nije kriv" i "Osveženi maratonac", u kojima se govori o njegovom statusu u Birou posle uvođenja vanrednog stanja, tužio Reljića i Marijanu Milosavljević, zatraživši naknadu štete od dva miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: