Nacionalna strategija za upravljanje otpadom

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2003.

14:40

Default images

Problem zagađenosti Srbije zbog neregulisanog načina odlaganja komunalnog otpada trebalo bi uskoro da bude rešen regionalizacijom. Naime, Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, koju je usvojila Vlada Srbije, opštinama je naloženo da se udružuju i da grade regionalne deponije komunalnog otpada. Nacionalnom strategijom je predviđeno 29 takvih regiona u Srbiji, rekla je, predstavljajući dokument, ministarka za zaštitu životne sredine, Anđelka Mihajlov: "Srbija ide na regionalne deponije komunalnog otpada, ustanovljavaju se regioni za koje je racionalno da se ide u reciklažne centre, regioni gde je racionalno da se ide u moguće spaljivanje i regioni gde je racionalno da se naprave transfer stanice i skladišta za komunalni otpad. Naš zadatak sa komunalnim otpadom kao republike se ovim instrukcijama, kako da se ponašaju opštine, skoro završava. Dakle, mi tražimo odogovorno ponašanje ljudi koji su nadležni za komunalni otpad", kazala je Mihajlov.

Poseban problem u Srbiji predstavlja nagomilan opasan otpad, kaže Anđelka Mihajlov. Prema njenim rečima, Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom potpuno je podržana zabrana uvoza opasnog otpada: "Mi ćemo praviti kapacitete za upravljanje opasnim otpadom, ali samo onim koji sami proizvedemo u Srbiji. Sada imamo niz fabrika gde su skladišta opasnog otpada postala veća od skladišta sirovina i skladišta gotovih proizvoda. Medicinski otpad je potpuno nerešeno pitanje, otpad iz klanične industrije je nerešeno pitanje, i vrlo skoro će doći problem izvoza određenih naših proizvoda ukoliko se sa otpadom ne postupa na ekološki prihvatljiv način. Opasan otpad je nešto što država sa najvišeg nivoa mora da uzme u svoje ruke", rekla je Mihajlov. Ministarka Anđelka Mihajlov je najavila da će se u septembru pred Vladom naći i zakon o upravljanju otpadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: