Berluskoni demantovao da se izvinio Šrederu

Izvor: Beta

Petak, 04.07.2003.

18:10

Default images

Italijanski premijer Silvio Berluskoni demantovao je u petak da se izvinio zbog upoređivanja nemačkog parlamentarca Martina Šulca sa čuvarem koncentracionog logora, ali je izrazio žaljenje zbog "loše interpretacije" svoje izjave.

Berluskoni je izazvao diplomatski skandal u Evropskom parlamentu kada je Šulcu, koji ga je kritikovao, preporučio da na filmu zaigra čuvara nacističkog koncentraconog logora. Incident se dogodio u sredu, nakon što je Berluskoni predstavio planove svoje zemlje tokom italijanskog predsedavanja Evropskom unijom. Nemački kancelar Gerhard Šreder zatražio je od italijanskog premijera službeno izvinjenje i juče razgovarao sa njim. Šreder je nakon toga izjavio da spor smatra okončanim, ali je Berluskoni danas rekao da izvinjenja nije bilo.

"To je isključivo trebalo da bude ironičan komentar. Nisam se izvinio. Izrazio sam žaljenje zbog komentara koji je loše interpretiran", izjavio je Berluskoni na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem. "Žao mi je ako sam povredio nečiju osetljivost, ali osetljivost ne može biti jednostrana", rekao je Berluskoni, dodavši da ga je Šulc isprovocirao tokom užarene debate u Evropskom parlamentu. "Uverljivo sam predočio Šrederu da sam uvređen, i da je isto tako uvređena moja zemlja", rekao je predsednik Vlade Italije. Berluskoni je takođe rekao da "duboko" poštuje i uvažava Evropski parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: