Janjić: Otvaranje dosijea je zatvaranje nedemokratske epohe

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

18:57

Default images

Koordinator Foruma za etničke odnose (FER) Dušan Janjić ocenio je u petak da otvaranje policijskih dosijea znači zatvaranje nedemokratske i diktatorske epohe, i dodao da je to "suština spora" sa DOS-om, jer je "očigledno da za mnoge u DOS-u ta epoha nije bila diktatorska i nedemokratska". "Uredbu Vlade Srbije o stavljanju na uvid određenih dosijea vođenih o građanima Srbije u Službi državne bezbednosti shvatili smo kao strah nekih članova vlade, jer se oni boje suočavanja sa sopstvenom prošlošću, a mi moramo izaći iz Miloševićevog šinjela", rekao je Janjić na konferenciji za novinare Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i FER-a u Medija centru, sazvane povodom ukidanja uredbe o tajnim dosijeima.

Janjić je ocenio da je dobro što je Ustavni sud Srbije ukinuo uredbu o tajnim dosijeima, i dodao da je tom odlukom DOS "neopravdano" dobio novu, "poslednju" priliku da na bolji način reši to pitanje. "Turanje problema pod tepih dovodi do toga da se usmrdi cela kuća", kazao je Janjić, zauzimajući se za donošenje zakona koji bi na sveobuhvatan način rešio pitanje dosijea. Prema njegovim rečima, sledeći korak po otvaranju dosijea je lustracija, a sadašnji zakon o lustraciji nazvao je "farsom", jer "isključuje ljude iz vlade". Janjić se zauzeo i za objavljivanje imena doušnika tajnih službi, jer, kako je rekao, "red je da se znaju imena onih koji su održavali Miloševićev sistem". "Ne može se otvarati nova javna kuća sa starim personalom. Kada se otvara nova javna kuća, potreban je i novi personal", kazao je Janjić. Ocenio je da političko delovanje Bezbednosno-informativne agencije "nije završeno", jer neki političari povremeno saopštavaju podatke iz dosijea, "ili vam saopšte stvari sa vašeg mobilnog telefona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: