Burzan: Crna Gora prihvata sporazum sa SAD

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

21:01

Default images

Crnogorska Vlada prihvata sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama prema kojem će se obavezati za neizručivanje američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine, saopštio je u petak šef crnogorske diplomatije Dragiša Burzan tokom svečanosti povodom američkog dana nezavisnosti održane u konzulatu u Podgorici, javlja za Radio B92 dopisnik Srđan Janković. "Ja mogu da kažem sasvim otvoreno da je stav crnogorske diplomatije da je apsolutno razumljiv taj zahtjev, da je utemeljen na razlozima koji se tiču globalne stabilnosti i mi koristimo povoljnu okolnost 4. jula da iskažemo naše razumijevanje prema njihovom zahtjevu i spremnost Crne Gore da radi na potpisivanju takvog ugovora", rekao je Burzan.

Na pitanje kakvu očekuje reakciju povodom te odluke, posebno od Evropske unije i Srbije, Burzan je rekao: "Očekujemo i pozitivnu i negativnu reakciju, dakle podijeljenu reakciju, ali smatram da je u ovom trenutku za odgovorne političare najvažniji imati dobru procjenu i napraviti jedan dobar izbor. Mislim daje to ovaj koji sam ja sada, nadam se, jasno iznio".

Burzan je odgovorio i na pitanje da li može Crna Gora samostalno da potpiše sporazum sa SAD-om s obzirom na to da verovatno neće postojati konsenzus među članicama državne zajednice: "U platforma nije sasvim raščišćena pozicija kada države članice nemaju konsenzus po određenim pitanjima i baš zbog toga kažem da je to neki granični slučaj i mislim da je sasvim legitimno svoj politički stav efektuirati na način koji je međunarodno prihvatljiv".Burzan je insistirao na stavu da Crna Gora daje podršku američkoj politici koja se odnosi na globalnu stabilnost, a da stav Crne Gore ne predstavlja nikakvu antievropsku platformu niti je u suprotnosti sa procesom širenja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: