Batić: Sudićemo Tačiju u Beogradu

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

18:21

Default images

Ministar pravde Srbije Vladan Batić izjavio je u petak da će lideru Demokratske partije Kosova Hašimu Tačiju biti suđeno za ratne zločine u Beogradu. Batić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će Tačiju biti suđeno u odsustvu i da će se nakon toga videti reakcija međunarodne zajednice. Ocenjujući da je "Tači najveći ratni zločinac u Evropi posle Drugog svetskog rata", Batić je rekao da se protiv lidera DPK haška optužnica ne podiže iz političkih, a ne pravnih ili pravosudnih razloga.

O izjavi portparola Haškog tribunala Florans Artman da nije prikupljeno dovoljno dokaza protiv Tačija koji je bio lider rasformirane OVK da bi mu se sudilo pred tim sudom, Batić je rekao da ta izjava očigledno ima "neki politički predznak". Prema njegovim rečima, Artmanova je to izjavila posle susreta Hašima Taacija sa Havijerom Solanom, dok je obimna dokumentacija za ratne zločine Tačija, Agima Čekua i Ramuša Haradinaja dostavljena Haškom tribunalu još pre dve godine. Ministar pravde je podsetio da je tada dostavljeno 40.000 strana dokumenata, među kojima su izjave svedoka, zapisnici, ratni planovi, mape, fotografije, zatim audio i video kasete, DNK analize i iskazi više desetina svedoka pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu kojima su prisustvovali i istražitelji Haškog tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: