Nacionalistički ispad pod istragom tužilaštva

Izvor: Beta

Petak, 04.07.2003.

18:12

Default images

Opštinsko državno tužilaštvo u Vukovaru potvrdilo je u petak da će ispitati da li ima elemenata krivične odgovornosti za osobe koje su na vukovarskom fudbalskom turniru zabranile učešće 14-godišnjem dečaku zato što je Srbin. "Ispitaćemo da li je počinjeno krivično delo kada je Organizacioni odbor Memorijalnog fudbalskog turnira vukovarskih branitelja, odigranog prošlog vikenda, onemogućio nastup dečaku, članu fudbalske škole 'Mali Vukovarac', zato što mu je nacionalnost srpska", rekao je agenciji HINA opštinski državni tužilac Zlatko Jarić. "Slučaj je trenutno predmet kriminalističke obrade policije, a hoće li biti elemenata za nečiju krivičnu odgovornost znaće se početkom iduće nedelje", rekao je Jarić.

Koordinaciono telo, koje je proizašlo iz oružanih sukoba na području Vukovarsko-sremske županije, odbacilo je na sednici od petka, kako tvrde, "tendenciozne" natpise štampe o navodnoj "poveznosti udruženja ratnih stradalnika sa skandalom na fudbalskom turniru". Saopšteno je da "nepotrebna" događanja neko politizira i koristi za prikupljanje političkih poena, kako bi se kriminalizovali stavovi "stradalnika rata i bacila u stranu vukovarska svakodnevnica".

Navodi se da je celi slučaj prebačen na stradalnička udruženja, iako su organizatori turnira bili Hrvatski fudbalski savez, Županijski fudbalski savez, grad Vukovar i fudbalski klub "Vukovar '91". Zabranu učešća dečaku samo zbog njegove nacionalne pripadnosti do sada su, među ostalima, oštro osudili predsednik države Stepan Mesić, premijer Ivica Račan, Ministarstvo branitelja, Savet za nacionalne manjine i pojedine političke stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: