Tadić o sto dana funkcije

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

17:20

Default images

Povodom 100 dana od preuzimanja funckije ministra odbrane Srbije i Crne Gore, Boris Tadić je rekao da je u prethodna tri meseca otpočeo proces reformi Vojske Srbije i Crne Gore i uključivanja oružanih snaga u svetske integracije. Kao jedno od najvećih dostignuća, Tadić ističe započeti proces civilne kontrole Vojske, odnosno integracije Generalštaba u Ministarstvo odbrane i reformisanja službi bezbednosti.

Ministar Tadić je najavio uvođenje funkcije ombudsmana koji će se baviti pitanjem poštovanjem ljudskih prava u VSCG i saopštio da je Savetu ministara u petak upućena osnovna verzija uredbe o civilnom služenju vojnog roka. "Problem prigovora savesti je jedno od ljudskih prava i standarda koji se podrazumeva da moramo da ispravimo, paralelno sa činjenicom da smo postali članica Saveta Evrope. Paralelno sa tim, mi ćemo napraviti okrugli sto i savetovanje oko ove uredbe i očekujemo međunarodnu podršku i verifikaciju osnovnog projekta, koji u sebi sadrži sve one standarde i vrednosti koje normalna zakonska rešenja u oblasti prigovora savesti moraju da imaju. Na žalost, SCG je danas jedna od crnih rupa kada je u pitanju prigovor savesti i poštovanje tog ljudskog prava", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da očekuje da SCG bude do kraja godine primljena u program Partnerstvo za mir i da će uskoro biti formiran međunarodni bord savetnika, u koji će ući strani stručnjaci među kojima su i neki bivši ministri odbrane.

Govoreći o stvarima kojima nije zadovoljan, Tadić je rekao da su to nalazi istrage o zloupotrebama u vojsci. "Nisam zadovoljan zloupotrebama koje su se dešavale u nabavci lekova, načinom na koji su se sprovodile javne nabavke do sada, iskazanom voljom za korupcijom pojedinih oficira ili pojedinih sistema odbrane. Nisam zadovoljan načinom na koji su se delili stanovi, što je jedan izrazito nepravedan način, imajući u vidu ogroman egzistencionalni problem sa kojim se suočava najveći broj vojnika. Čak 20.000 potreba za stanovima je iskazano u protekla dva meseca. A stanovi su deljeni na način: ko je bliži centru moći, taj dobija stan. Dok sam ja ministar, to se neće ponoviti", rekao je Tadić.

 Tadić je takođe rekao da u cilju što efikasnijeg nadgledanja javnih nabavki, jedan broj zaposlenih iz Ministarstva odbrane već pohađa specijalistički kurs u Ministarstvu finansija Vlade Srbije. Tadić je između ostalog rekao da Vojska i Ministarstvo odbrane moraju da obezbede svu dokumentaciju za odbranu penzionisanog oficira bivše JNA Veselina Šljivančanina pred Haškim tribunalom. Tadić je rekao da nema informaciju da Vojska SCG čuva bilo kog haškog optuženika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: