Dinkić: Zakon o NBS nije prioritet

Izvor: Beta

Sreda, 11.06.2003.

22:20

Default images

Guverner Narodne banke Srbije Mladjan Dinkić odbacio je u sredu uveče primedbe predsednika Skupštine SCG Dragoljuba Mićunovića i naveo da zakon o Narodnoj banci "nije prioritet". On je kazao da se sa ministrom finansija Srbije Božidarom Djelićem dogovorio da naprave "jedan dobar" zakon o Narodnoj banci Srbije koji "mora da traje 100 godina".

"Zakon o Narodnoj banci nije prioritet, jer ni postojeći zakon ne remeti zdravlje dinara i očito je da poverenje gradjana u banke nije u pitanju. Postoje mnogo važniji zakoni koje bi trebalo doneti poput zakona o vraćanju zajma za privredni preporod Srbije, zakona o vraćanju stambenih kredita, koji bi mogli da poboljšaju životni standard gradjana", kazao je guverner Narodne banke Srbije.

On je dodao da jača devizne rezerve kako bi održavao stabilnost dinara. "Samo ime rezerva kazuje da su ta sredstva namenjena održavanju stabilnosti nacionalne valute, da se obezbedi nesmetano plaćanje roba i usluga i otplata spoljnih dugova. Za investicije je zadužena vlada koja bi trebalo da iz budžeta subvencioniše neke prioritetne sektore, napravi industrijsku politiku", rekao je Dinkić u Kraljevu na otvaranju bankomata u kome je moguće razmeniti četiri valute. Prema njegovim rečima, vlada kroz druge mehanizme, kao što su garancijski fond, fond za osiguranje izvoznih poslova treba da podstiče izvoz, proizvodnju i investicije. "Jedini koji je trošio devizne rezerve za investicije bio je Milošević. On je potrošio celokupne devizne rezerve koje je dobio od Ante Markovića na investicije u propala preduzeća i to je izazvalo hiperinflaciju. Ako neko to želi, neka javno kaže, da vidimo šta će narod o tome reći", kazao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: