NVO: Nije bilo razloga za zabranu distribucije Svedoka

Izvor: Beta

Sreda, 11.06.2003.

20:15

Default images

Nevladina organizacija Beogradski centar za ljudska prava ocenila je u sredu da je zabrana distribucije broja nedeljnika "Svedok" zbog objavljivanja intervjua sa Miloradom Lukovićem Legijom "kršenje slobode izražavanja". "I pored toga što ovaj list neodgovorno i senzacionalistički izveštava, pa tako i nema onu ulogu koju slobodni i ozbiljni mediji u demokratskom društvu treba da imaju, mora se istaći da u ovom slučaju odluka Okružnog suda u Beogradu, kojom je zabrana izrečena, ima nemušto i neuverljivo obrazloženje", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je sudska zabrana distribucije lista "pogrešna primena Zakona o javnom informisanju i međunarodnih ugovora o ljudskim pravima".

Centar za ljudska prava navodi da je zabrana distribucije informacije jedno od najoštrijih ograničenja slobode izražavanja za kojim se poseže samo onda "kada postoji jak društveni interes i kada ne postoji drugi način za zaštitu tog interesa". Ta nevladina organizacija navodi da se u tekstu ne poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, niti se propagira rat ili nasilje, tako da se nisu stekli uslovi za zabranu i da je sud pogrešno protumačio član 17. Zakona o javnom informisanju. List "Svedok" preuzeo je iz istoimenog makedonskog nedeljnika intervju sa Miloradom Lukovićem, glavnim osumnjičenim za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića. Okružni sud u Beogradu zabranio je distribuciju tog broja "Svedoka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: