Trećina stanovništva živi od sive ekonomije

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2003.

19:29

Default images

Prema istraživanjima Instituta G17 plus, u Srbiji 24 odsto stanovništva živi od sive ekonomije - dodatni prihodi, a 26 procenata ukupne proizvodnje sliva se u tokove sive ekonomije. U okviru panel rasprave na temu Siva ekonomija u Srbiji sa posebnim osvrtom na banke, Institut G17 plus došao je do tih rezultata istraživanjem i anketiranjem u 51 opštini - 40 u centralnoj Srbiji i 11 u Vojvodini, u kojima živi 2,8 miliona stanovnika. U ukupnim privrednim aktivnostima poljoprivreda u sivoj ekonomiji učestvuje sa 24, a trgovina sa 20 odsto.

Siva ekonomija je, prema rezultatima tog istraživanja, najprisutnija u trgovinskoj delatnosti - 36 odsto, ugostiteljtvo i turizam - 33, zanatstvo - 31,76, a proizvodnja roba sa nešto više od 20 procenata. Potrebe stanovništva jedan su od podsticaja sive ekonomije, ocenjuje se u istraživanju i precizira da je više od 60 odsto sive ekonomije, u okviru proizvodnje roba, povezano sa osnovnim egzistencijalnim potrebama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: