Rat u Iraku: Jedan civil poginuo, 14 ranjenih

Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 20.03.2003.

17:13

Default images

Kako je saoopštila iračka vlada, u prvom udaru pogođene su zgrade državne radio-televizije i carine, koje su već evakuisane, kao i jedna privatna kuća u predgrađu Bagdada. Crveni krst je potvrdio da je u tim napadima poginuo jedan civil i da ih je 14 ranjeno. Pentagon je saopštio da su napadi izvršeni na osnovu obaveštajnog podatka da se visoki irački zvaničnici, a možda i Sadam Husein, nalaze u jednom od bunkera u Bagdadu. Saopšteno je i da je sa američkih ratnih brodova u Crvenom moru i Persijskom zalivu u četvrtak ujutru na Irak ispaljeno više od 40 satelitski navođenih krstarećih raketa Tomahavk. U udarima na Bagdad uečstvovali su i “stelt” avioni F 117, od kojih svaki nosi po dve bombe teške 900 kilograma.

Zapadni izvori saopštili su da je kao odgovor na ove napade Irak ispalio četiri projektila na sever Kuvajta. Dva su presrele američke rakete patriot, a dva su završila u pustinji, u blizini logističkog centra američkih snaga. Povređenih nije bilo, a Irak je demantovao da je izvršio napad.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan koji je pozvao na veću ujedinjenost sveta u budućnosti. "Moje misli danas su sa iračkim narodom koji se nalazi pred još jednim teškim periodom. Nadam se da će sve strane poštovati zahteve međunarodnog humanitarnog prava i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite civilno stanovništvo od sumornih posledica rata. Ujedinjene nacije, sa svoje strane, učiniće sve što mogu da pomognu narodu u Iraku. Nadajmo se da će budućnost ljudi u Iraku biti mnogo svetlija od bliske prošlosti i da će uskoro imati priliku da izgrade svoju državu u miru i slobodi i pod vladavinom prava", rekao je Kofi Anan.

Šef misije inspektora za razoružanje Iraka Hans Bliks kritikovao je američku politiku prema Iraku. Bliks je za BBC izjavio da Amerika nikada nije imala interes da inspektorima Ujedinjenih nacija pruži šansu. Izraelski ministar spoljnih poslova Silvan Šalom izjavio je da Izrael želi da ne bude uvučen u rat, ali da se moli za bezbednost koalicionih snaga koje napadaju Irak.Cene nafte su u četvrtak pale za više od jednog dolara po barelu zato što trgovci očekuju brzu američku pobedu uz mali poremećaj isporuka nafte iz regiona Bliskog istoka. Organizacija izvoznica nafte obećala je da će nadoknaditi bilo kakav nedostatak isporuka sa Bliskog istoka, a Međunarodna agencija za energiju smatra da za sada nema razloga da njene članice, industrijski najrazvijenije zemlje sveta, posegnu u strateške rezerve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: