Svilanović: prijem u SE je sasvim blizu

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2003.

20:38

Default images
Ministar inostranih poslova Goran Svilanović izjavio je da je sasvim pri kraju rad na prijemu Srbije i Crne Gore u Savet Evrope. Po završetku prvog dana skupa "Srbija i Crna Gora - Nove nade, Novi izazovi", Svilanović je rekao da su predsednik zajednice Svetozar Marović i premijeri Milo Đukanović i Zoran Živković potpisali pisma koja nas obavezuju da ćemo postići ciljeve postavljene za ulazak u Savet Evrope: "Ja očekujem da vrlo skoro dođe na to pismo odgovor iz Strazbura, najranije 26. marta i ako i taj odgovor bude pozitivan, to bi u stvari bio direktan poziv našoj zemlji da postane članica. To je onaj poslednji korak i mogao bi da se dogodi već 26. marta, što znači da bi mogli da uzmemo učešće u radu u toku aprilske sesije. Koliko prvih dana aprila mogli bismo da zavijorimo našu zastavu", kazao je Svilanović.

Obraćajući se učesnicima skupa koji je u Beogradu organizovala Parlamentarna skupština NATO-a, Goran Svilanović je kao najozbiljnija otvorena pitanja spoljne politike izdvojio Kosovo i Metohiju i saradnju sa Haškim tribunalom. "Jasno nam je da Beograd neće više nikada imati onakav uticaj na zbivanja na Kosovu i Metohiji kakav je imao ranije", rekao je Svilanović: "Insistiramo na činjenici da se radi o teritoriji naše zemlje o čijem smo statusu, u takvim okvirima, spremni da razgovaramo sa svim relevantnim partnerima. Jasno je da je put do rešenja dug i ni malo jednostavan, ali u interesu je svih da proces rešavanja počne od onih pitanja o kojima se u ovoj fazi može razgovarati. Želimo da ukažemo na ogromne rizike promene granica, posebno na Balkanu. Jedino dugoročno rešenje jeste zajednička evropska budućnost koja relativizuje granice i manjinske probleme", rekao je Svilanović.

 Svilanović je rekao i da nema dileme o neophodnosti saradnje Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom i da je to medjunarodna obaveza zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: