Vlada: Sarajlić priznao da je na platnom spisku Šiptara

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.03.2003.

15:45

Default images

Vlada Srbije saopštila je u četvrtak da je zamenik republičkog javnog tužioca Milan Sarajlić tokom istrage koja se protiv njega vodi priznao da je bio na "platnom spisku" Dušana Spasojevića Šiptara. U saopštenju Vlade Srbije, navodi se da je Sarajlić priznao i da je kod vođa zemunskog klana, Milorada Lukovića Legije, Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma "odlazio po instrukcije u Šilerovu ulicu".

Sarajlić je, nakon što su mu pripadnici MUP-a predočili određene dokaze, priznao i da je od planiranih milion evra naplatio 150.000 evra za dojavu o prebivalištu zaštićenog svedoka.

Prema navodima MUP-a, Sarajlić je policiji rekao i da je bio zadužen da opstruiše sve istrage koje su vođene posle 5. oktobra - ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, zločin na Ibarskoj magistrali, ubistvo zamenika ministra unutrašnjih poslova Radovana Stojčića Badže, ubistvo direktora JAT-a Žike Petrovića i desetine drugih.

U saopštenju se navodi da je novac koji je Sarajlić dobijao od pripadnika "zemunskog klana" doprinosio opstrukciji svih procesa koji su vođeni protiv te grupe. "Milan Sarajlić vršio je pritiske, lobirao u pravosuđu i tako direktno omogućio puštanje na slobodu Dušana Spasojevića Šiptara i njegove grupe, uhapšenih zbog otmice Miroslava Miškovića, vlasnika kompanije "Delta".

Prema navodima MUP-a, Sarajlić je prilikom saslušanja priznao i da je pomagao u lobiranju, omogućavanju kontakata, vršenju pritisaka u pravosuđu za puštanje na slobodu Dejana Milenkovića Bagzija kao i da mu je zadatak bio da izveštava "zemunski klan" o detaljima u vezi sa postavljenjem specijalnog tužioca.

Sarajlić je, takođe po vlastitom priznanju datom policiji, bio plaćen za sve informacije koje je donosio sa sastanaka na kojima je bio prisutan zajedno sa predstavnicima sudstva, tužilaštva, policije, Bezbednosno-informativne agencije i predstavnicima vlade. Sarajlić je, konačno, priznao i da mu je bila obećana ogromna novčana premija ukoliko postane specijalni tužilac a ukoliko ne, novčana nadoknada za svaku informaciju dostavljenu iz tog tužilašta, navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje da je "od stepena važnosti informacija žavisila i visina novčane nadoknade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: