Tadić: Do kraja godine SCG u Partnerstvu za mir

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2003.

14:09

Default images

Predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović i ministar odbrane Boris Tadić izjavili su da je realno očekivati da će nova državna zajednica do kraja godine biti primljena u program NATO-a Partnerstvo za mir. Predstavnici NATO-a, međutim, to članstvo uslovljavaju nastavkom procesa reformi i saradnjom sa Haškim tribunalom.

Na skupu pod nazivom "Srbija i Crna Gora - nove nade, novi izazovi", koji je u Beogradu organizovala Parlamentarna skupština NATO-a, ministar odbrane Boris Tadić rekao je da je odluka o pristupanju naše zemlje u Partnerstvo za mir "već doneta", te da preostaje da bude verifikovana i u skupštini državne zajednice.

Tadić tvrdi i da su "naivni svi koji veruju da će nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića međunarodna zajednica odustati od insistiranja na isporučivanju optuženih za ratne zločine". "Međunarodna zajednica ima interes da se pred Haškim tribunalom pojave i Radovan Karadžić i Ratko Mladić i Veselin Šljivančanin i g. Radić. Što se tiče, Ratka Mladića ja zbilja nemam podatke o tome gde se on u ovom trenutku nalazi. Naravno da će Vojska SCG biti isključena iz svakog eventualnog procesa zaštite optuženih pred Haškim tribunalom. Ključni posao u ovoj oblasti svakako jeste posao Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Tadić.

Jasnu poruku o tome koje je uslove neophodno ispuniti pre uključivanja Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir preneo je i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja Ginter Altenburg. On je učesnicima skupa rekao da je saradnja sa Haškim Tribunalom i isporučivanje optuženih za ratne zločine "krucijalno pitanje". "Vlada Srbije jeste sarađivala sa Haškim tribunalom, ali treba nastaviti sa odlučnim koracima u pravcu ispunjavanja zahteva da svi optuženi za ratne zločine, koji su još uvek na slobodi, moraju da budu isporučeni Hagu. Nema mesta gde bi se Radovan Karadžić i general Mladić sakrili, niti mira i stabilnosti na Balkanu dok oni ne budu uhvaćeni", poručio je Altenburg.

S druge strane, predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović izneo je stav da saradnja sa Haškim sudom "ne bi trebalo da bude merena isključivo nezadovoljstvom glavnog tužioca tog suda", ali je dodao da će "svi optuženi biti isporučeni Tribunalu". Mićunović je izrazio očekivanje da će Srbije i Crna Gora biti primljena i u Savet Evrope. "Sednica Parlamentarne skupštine SE počinje 31. marta i traje nedelju dana i, ako savladamo neke tehničke probleme, a mislim da hoćemo, može se očekivati da prvih dana aprila SCG bude primljena u SE", rekao je Mićunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: